19 Februarie, 2018

Fiscul va recupera comisioanele datorate de angajatori ITM-urilor. Ce prevede proiectul adoptat de senatori?

În şedinţa Senatului din 18 februarie a fost aprobat proiectul de lege prin care se preia comisionul datorat de angajator pentru păstrarea şi completarea carnetelor de muncă, respectiv pentru certificarea legalităţii înregistrărilor efectuate în baza Legii nr.130/1999, stabilite cu titluri de creanţă şi neachitate de la inspectoratele teritoriale de muncă (ITM) către organele fiscale ale Agenţiei Naţionale de Administrare Financiară (ANAF), având regim de creanţă bugetară (se fac venit la bugetul de stat).

Termenul de predare este de 30 de zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial. În termen de trei zile de la data anterior menţionată, comisioanele şi accesoriile acestora se achită la Trezoreria din cadrul organelor fiscale în raza căruia sunt luaţi în evidenţă contribuabilii, într-un cont distinct.

Motivarea acestei decizii este numărul insuficient de inspectori de muncă care să poată urmări mai bine debitorii care nu plătesc comisionul.

Este important de ştiut că creanţele reprezentând comisionul datorat de angajator, inclusiv dobânzile, penalităţile de întârziere, majorările de întârziere, pentru care dreptul de prescriere este până la data preluării de către ANAF, rămân în responsabilitatea ITM-urilor.

Pentru litigiile având ca obiect contestaţiile la executare silită şi procedurile de insolvenţă, ANAF se subrogă în drepturile şi obligaţiile procesuale ale ITM şi dobândeşte calitatea procesuală a acestora, indiferent de faza de judecată.

Proiectul de lege va fi transmis Camerei Deputaţilor (Cameră decizională) pentru dezbatere şi adoptare.

(P) Acum poţi cumpăra online acte normative actualizate la zi (format PDF, MOBI) de pe Lege5.roLege5 este un soft de documentare legislativă disponibil în variantele Online, Desktop şi Mobile.

Sursa: Senat | Foto: Sxc.hu

comentarii

Despre autor  ⁄ Denisa Pătraşcu

Licenţiată a Facultăţii de Drept, Universitatea din Bucureşti (2001), doctor în drept – specialitatea dreptul muncii (2007), membră a Reţelei Juriştilor din Organizaţia Internaţională a Muncii – ONU (2003), membru asociat al CRIFST – Academia Română (2013), membru colaborator al CRIFST – Academia Română (2010-2013), consultant şi senior expert (proiecte fonduri structurale) în domeniul social şi mediator autorizat.

Fara comentarii

Scrie un comentariu