21 August, 2017

Fiscul va modifica două formulare privind TVA-ul: 307 şi 311

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a lansat în dezbatere publică două proiecte de modificare a unor formulare fiscale privind taxa pe valoarea adăugată.

Acest lucru este necesar pentru că de curând au fost făcute unele modificări la Codul fiscal.

Cele două formulare care vor fi modificate sunt:

• Formularul 307 – Declaraţie privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adăugată;
• Formularul 311 – Declaraţie privind taxa pe valoarea adăugată datorată de către persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată a fost anulat conform art. 153 alin. (9) lit. a) – e) din Codul fiscal.

FORMULARUL 307

Formularul 307 şi instrucţiunile de completare ale acestuia trebuie adaptate ca urmare a modificărilor aduse la art. 1563 alin (9) din Codul fiscal.

Astfel, vor fi obligate să depună acest formular şi persoanele impozabile care au solicitat anularea înregistrării de TVA întrucât cifra de afaceri nu a depăşit plafonul de scutire şi care trebuie să efectueze regularizările prevăzute la art. 134 alin. (5) din Codul fiscal sau să ajusteze baza de impozitare conform prevederilor art. 138 din Codul fiscal, pentru operaţiuni realizate înainte de anularea înregistrării în scopuri de TVA.

FORMULARUL 311

Formularul 311 şi instrucţiunile de completare ale acestuia trebuie adaptate ca urmare a modificărilor aduse la art. 1563 alin (10) din Codul fiscal şi ca urmare a introducerii alin. (101) la acelaşi articol.

De aceea, obligaţiile prevăzute la art. 1563 alin. (10) din Codul fiscal au fost extinse şi pentru persoanele impozabile care au aplicat sistemul TVA la încasare pentru operaţiuni efectuate înaintea anulării înregistrării în scopuri de TVA, dar a căror exigibilitate de taxă intervine în perioada în care persoanele impozabile nu au cod valabil de TVA.

Prin introducerea alin. (101), persoanele impozabile care au aplicat sistemul TVA la încasare şi al căror cod de înregistrare în scopuri de TVA a fost anulat, la cerere, conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. g) din Codul fiscal sunt obligate să depună o declaraţie privind taxa colectată pentru operaţiuni efectuate înaintea anulării înregistrării în scopuri de TVA, dar a căror exigibilitate de taxă intervine în perioada în care nu au cod valabil de TVA.

» Proiectul de modificare a formularului 307 poate fi consultat integral AICI (format PDF).
» Proiectul de modificare a formularului 311 poate fi consultat integral AICI (format PDF).

Sursa: ANAF

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu