18 Februarie, 2018

Fiscul va introduce un formular care vizează persoanele fizice

Fiscul va introduce un formular pentru stabilirea din oficiu a impozitului pe veniturile persoanelor fizice, potrivit unui proiect de ordin lansat în dezbatere publică.

Introducerea formularului 256 (“Decizie de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice”) este necesară deoarece s-a modificat sistemul de impozitare pentru anumite categorii de venituri realizate de persoanele fizice.

Ca urmare a modificării sistemului de impozitare pentru anumite categorii de venituri realizate de persoanele fizice şi având în vedere dispoziţiile referitoare la modalitatea de desfiinţare a deciziei de impunere din oficiu prevăzută la art. 83, alin. (4^1) din Codul de procedură fiscală, este necesară adaptarea corespunzătoare a conţinutului formularelor utilizate în prezent pentru stabilirea din oficiu a impozitului pe veniturile persoanelor fizice, este precizat în referatul de aprobare (fişier PDF).

Conform referatului, modificările menţionate se referă la:

- modul în care este stabilit venitul net pentru contribuabilii care desfăşoară activităţi agricole;
- schimbarea termenelor de plată pentru impozitul anual datorat pentru veniturile din agricultură;
- impozitarea veniturilor din silvicultură şi piscicultură;
- impunerea activităţilor de închiriere în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală;
- desfiinţarea deciziilor de impunere din oficiu atunci când contribuabilul depune declaraţia de venit în termen de 60 de zile de la data comunicării deciziei.

În decizia de impunere sunt incluse informaţii referitoare la termenele de plată prevăzute pentru sumele stabilite din oficiu.

De asemenea, proiectul de ordin cuprinde şi o anexă la decizia de impunere, care conţine informaţii legate de repartizarea sumelor stabilite din oficiu. Anexa este pentru situaţiile în care creanţele fiscale sunt scadente la termene viitoare datei comunicării deciziei de impunere, iar aceasta se va folosi doar atunci când impunerea din oficiu se face în cursul anului de realizare a venitului.

Formularul 256 şi anexa acestuia pot fi consultate aici şi aici (formele propuse în proiectul de ordin – fişiere PDF).

Sursa: ANAF / Foto: Sxc.hu

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu