17 Ianuarie, 2020

Fiscul modifică formularele 101 şi 120 – declaraţia privind impozitul pe profit şi decontul privind accizele

Conţinutul şi instrucţiunile de completare a formularelor 101 şi 120 – Declaraţia privind impozitul pe profit şi Decontul privind accizele – vor fi modificate, la aproape un an după intrarea in vigoare a Codului fiscal şi a Codului de procedură fiscală, potrivit unui comunicat de presă emis de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

 În cazul formularului 101 “Declarație privind impozitul pe profit”, propunerile ANAF sunt  următoarele:

 • eliminarea unor indicatori, respectiv veniturile și cheltuielile extraordinare în contextul în care clasificarea veniturilor și cheltuielilor a fost modificată, potrivit noilor reglementări contabile, precum și elementele similare cheltuielilor, ca urmare a modificării prevederilor fiscale începând cu 1 ianuarie 2016;
 • detalierea indicatorului amortizare fiscală în cazul mijloacelor fixe prevăzute la art.28 alin. (20) și alin. (21) din Codul fiscal;
 • actualizarea corelațiilor între indicatori, ca urmare a modificării conținutului formularului;
 • actualizarea instrucțiunilor de completare a formularului.

Potrivit OpANAF nr. 1950/2012, declaraţia privind impozitul pe profit se completează şi se depune anual de către plătitorii de impozit pe profit, până la data de 25 martie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul.

Cu titlu de excepţie, următoarele categorii de contribuabili depun declaraţia anuală de impozit pe profit până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor:

 • organizaţiile nonprofit;
 • contribuabilii care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice şi a cartofului, pomicultură şi viticultură.  

În cazul formularului 120 “Decont privind accizele”, modificările vizează:

 • actualizarea denumirii unor indicatori, potrivit Titlului VIII din Codul fiscal;
 • detalierea unor indicatori, în cazul băuturilor fermentate liniștite și spumoase;
 •  eliminarea accizelor aferente produselor care se regăseau la capitolul „Alte produse accizabile”, respectiv accizele nearmonizate prevăzute de Legea nr.571/2003;
 •  actualizarea corelațiilor între indicatori, ca urmare a modificării conținutului formularului;
 •  actualizarea instrucțiunilor de completare a formularului.

Decontul privind accizele se completează şi se depune anual de către operatorii economici, plătitori de accize, potrivit titlului VII din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, până la data de 30 aprilie a anului următor celui de raportare.

Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu