22 August, 2019

Fiscul continuă simplificarea Formularului 088, de la 1 iulie

Potrivit unui comunicat de presă emis de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, formularul 088 „Declaraţie pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA” va fi simplificat prin diminuarea numărului de întrebări și eliminarea obligației de a anexa șapte tipuri de documente: act privind sediul social, act privind sediul secundar, act privind domiciliul fiscal, contract de muncă, adeverință de venit, extras de cont și diplomă de studii.

Fiscul precizează că încadrarea veniturilor administratorilor în categorii generice fără precizarea sumelor și facilitarea declarării situațiilor de insolvență accentuează caracterul simplificat al noii Declarații 088.

Astfel, dacă în prezent formularul conține 20 întrebări și este necesară anexarea a 11 tipuri de documente în total, începând cu 1 iulie 2016 Declarația 088 va avea 13 întrebări, fiind necesară anexarea a doar patru tipuri de documente în total.

Un aspect important este că informațiile rezultate din Declarația 088 sunt analizate doar agregat, în ansamblul lor, printr-un algoritm informatic automatizat, iar evaluarea izolată a unui singur criteriu, precum nivelul studiilor, este irelevantă pentru atribuirea codului de TVA.

„ANAF a publicat în 11 mai proiectul inițial al Declarației 088, iar consultările cu reprezentanții mediului de afaceri au continuat. ANAF a intensificat procesul de soluționare a problemelor tehnice, care blocau schimbul interinstituțional de informații, și va publica proiectul actualizat în baza acestor consultări. În prezent, se analizează modalitatea tehnică a reducerii numărului declarațiilor prin preluarea informațiilor din D088 și în alte declarații și formulare obligatorii.” se mai precizează în documentul emis de Fisc.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud. 

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu