Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) propune adaptarea Formularului 100 “Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat”, ca urmare a modificărilor legislative recente. Potrivit informării emise de Fisc, ANAF propune, printr-un proiect de ordin, modificarea și completarea prevederilor OpANAF nr. 587/2016, după cum urmează:

  • actualizarea Nomenclatorului privind obligațiile de plată la bugetul de stat, prin introducerea unor poziții noi, “Impozit specific unor activități” și “Impozit pe veniturile din pensii”, precum și eliminarea poziției “Impozit pe construcții”;
  • modificarea și completarea, corespunzătoare, a Instrucțiunilor de completare a formularului 100 “Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat”.

Modificările legislative la care se face referireşi care au dus la necesitatea modificării Formularului 100 sunt următoarele:

• prin Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, începând cu 1 ianuarie 2017, a fost prevăzută obligația de plată a impozitului specific pentru agenții economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute la art.1 din lege.

• prin OUG nr. 3/2017 pentru modificarea şi completarea Codului fiscal, au fost modificate condițiile de încadrare a persoanelor juridice române în categoria microîntreprinderilor (plafon de venituri – 500.000 euro, de la 1 februarie 2017).

• potrivit prevederilor art.I pct.1 din Legea nr. 2/2017, începând cu data de 1 februarie 2017, venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei. Ca urmare, plătitorii de venituri din pensii au, în continuare, obligația reținerii și virării impozitului pentru veniturile din pensii care depășesc suma neimpozabilă lunară.

Totodată, potrivit art.I pct.3 și pct.9 din același act normativ, plătitorii de pensii au fost eliminați din categoria plătitorilor de venit care au obligația depunerii formularului 112 “Declarație privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”.

De asemenea, în conformitate cu prevederile art.I pct 6 din Legea nr. 2/2017, pentru persoanele cu venituri din pensii, contribuţia de asigurări sociale de sănătate se suportă de la bugetul de stat.

Astfel, potrivit prevederilor legale menționate, plătitorii de venituri din pensii declară obligațiile de plată la bugetul de stat prin formularul 100 “Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat”, aprobat prin OpANAF nr. 587/2016.

Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here