24 Februarie, 2018

Fiscul a introdus un nou formular. Vizate sunt persoanele care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor

Ordinul nr. 117/2014 pentru aprobarea formularului „Decizie de impunere privind plăţile anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor“ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 103/2014.

Începând cu 1 ianuarie 2014, veniturile din cedarea folosinţei bunurilor sunt în sfera contribuţiei individuale la asigurările de sănătate datorate de persoanele fizice pentru astfel de venituri, conform art. 296^22 şi art. 296^24 din Codul fiscal.

Contribuţia se decontează către buget prin două proceduri diferite, astfel:

a) pentru contractele de arendă, contribuţia se reţine de către plătitorul arendei şi se achită la buget. Contribuţia se declară în baza declaraţiei 112;
b) pentru persoanele care realizează venituri din chirii, contribuţia este determinată de ANAF în baza declaraţiilor de venit 220 – declaraţie estimativă de venit — şi 200 – declaraţie anuală finală de venit.

Pentru ambele situaţii, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări de sănătate nu poate să depăşească de 5 ori salariul mediul brut pe economie.

Ordinul nr. 117/2014 reglementează două formulare noi, respectiv:

- Decizie de impunere cu privire la plăţi anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate – formular 650;
- Situaţia privind stabilirea contribuţiei lunare de asigurări sociale de sănătate.

Formularele sunt utilizate pentru stabilirea obligaţiei de plată a persoanei fizice pentru contribuţia individuală de sănătate la veniturile din cedarea folosinţei bunurilor.

» Vezi noul formular 650 în Lege5 Online.
form650

——(P)——

Legislaţia românească este accesibilă în Lege5 - soft de documentare legislativă disponibil în variantele OnlineDesktop şi Mobile.

Destinat atât specialiştilor, cât şi novicilor, Lege5 este bazat pe un motor de căutare performant şi uşor de folosit. Totodată, Lege5 oferă o bază de date (actualizată constant) ce acoperă atât legislaţia românească şi europeană, cât şi jurisprudenţa românească şi europeană. Baza include gratuit toate documentele publicate în Monitorul Oficial, dar şi achiziţii publice, modele şi formulare.

Află mai multe despre Lege5 de AICI.

L5S

Foto articol: Sxc.hu

comentarii

Despre autor  ⁄ Adrian Benţa

Adrian Benta este membru al Camerei Consultanților Fiscali (2007), auditor financiar stagiar, membru CAFR (2010). Are o experienţă de peste 13 ani în conducerea contabilităţii şi fiscalitatea societăţii comerciale şi conduce un cabinet propriu de consultanţă fiscală. Contact: adrian@bentaconsult.ro.

Fara comentarii

Scrie un comentariu