18 Septembrie, 2019

Fiscul a aprobat Formularul 088!

OpANAF nr. 112/2015, publicat în Monitorul Oficial nr. 40/2015, continuă seria de reglementări privind condiționarea înregistrării în scopuri de TVA și adoptă mai multe formulare și criterii pe care trebuie să le îndeplinească o societate pentru a se înregistra în scopuri de TVA, după cum urmează:

  • se reglementează forma efectivă a Formularului 088 „Declarație pe propria răspundere pentru evaluarea intenției și a capacității de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA”;
  • se detaliază procedura de înregistrare în scopuri de TVA pentru cazurile în care societatea estimează de la înființare că depășește plafonul de scutire de 220.000 lei, respectiv în cazul în care societatea nu depășește acest plafon, dar dorește să fie plătitoare de TVA prin opțiune.

Ca și element de noutate, regăsim reglementat de data aceasta în formă fermă Declarația 088 pe propria răspundere privind îndeplinirea de către societate a condițiilor și a capacității economice de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA.

În esență, societatea trebuie să răspundă la un număr de 18 întrebări, date sub formă de chestionar, ce vizează mai multe situații posibile ce ar putea să conducă la indicii asupra capacității societății de a desfășura activități economice.

Acestea acoperă o paletă destul de largă de situații, de la prezentarea studiilor de specialitate / profesiilor pe care le au administratorii societății, până la prezentarea faptului când fondatorii societății dețin alte societăți care au sau nu au datorii la buget.

Să sperăm că această procedură este de bun augur și va produce efectele dorite de autorități.

(P) Află informaţii despre toate obligaţiile fiscale ale anului 2015 şi descarcă formularele necesare din Calendarul fiscal Lege5! Lege5 este un soft de documentare legislativă disponibil în variantele Online, Desktop şi Mobile.

comentarii

Despre autor  ⁄ Adrian Benţa

Adrian Benta este membru al Camerei Consultanților Fiscali (2007), auditor financiar stagiar, membru CAFR (2010). Are o experienţă de peste 13 ani în conducerea contabilităţii şi fiscalitatea societăţii comerciale şi conduce un cabinet propriu de consultanţă fiscală. Contact: adrian@bentaconsult.ro.

Fara comentarii

Scrie un comentariu