22 Ianuarie, 2018

Firmele mici care se încadrează la impozit pe profit la 1% din cifra de afaceri, contabilitate simplificată

Treizeci de parlamentari din coaliția aflată la putere au depus o inițiativă legislativă de modificare a Codului Fiscal, care prevede ca toate firmele mici, care se încadrează în plata impozitului pe profit la 1% din cifra de afaceri, să poată opta pentru contabilitatea simplificată.

Regula nu va fi obligatorie, ci doar la solicitarea societăților care vor îndeplini noile condiții.

Citește mai multe despre contabilitatea simplificată aplicabilă de la 1 ianuarie 2011 apăsând aici.

Legea actuală prevede ca societățile care au înregistrat, în exercițiul financiar precedent, cifra de afaceri netă sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro şi totalul activelor sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro, să poată opta pentru contabilitatea simplificată. Măsura mai este valabilă pentru societățile nou înființate, în primul an de funcționare. Inițiatorii vor să extindă aceste condiții pentru cele mai multe firme mici, în primul rând pentru o impozitare mai simplă, iar în al doilea, pentru reducerea birocrației: “Modificarea Codului Fiscal pentru reducerea fiscalității și o impozitare simplă, legată direct de cifra de afaceri, face în unele situații inutilă o contabilitate foarte elaborată, ce se împarte în zeci de conturi și subconturi pentru a evidenția în final profitul, care este legat de un singur element, cifra de afaceri”, se argumentează în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Articol unic – agenții economici care se încadrează pentru plata impozitului pe profit de 1% din cifra de afaceri, pot opta pentru evidență contabilă simplificată.

Inițiativa a fost pusă în dezbatere publică la Senat pe 27 iunie, astfel că termenele pentru primirea avizelor și intrarea la vot în această primă cameră se vor împlini după vacanța parlamentară, în luna septembrie.

Ai nevoie de Codul Fiscal? Îl poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu