21 Septembrie, 2019

Firmele din agricultură și industria alimentară care angajează tineri sub 40 de ani, scutite de toate contribuțiile

Mai mulți parlamentari au inițiat o lege nouă pentru tinerii sub 40 de ani care se angajează în agricultură, acvacultură și industria alimentară și care pot beneficia de scutirea de la plata impozitului pe venituri.

Angajatorii care au cel puțin trei astfel de angajați, cu contracte pe durată nedeterminată, beneficiază și ei de scutirea de la plata tuturor contribuțiilor conform Codului Fiscal.

Inițiatorii spun că legea este absolut necesară în condițiile în care avem o lipsă acută a forței de muncă în aceste domenii, iar tinerii nu mai sunt atrași de locurile de muncă de la sate. Odată cu crearea unor locuri de muncă noi pentru tineri, s-ar revitaliza și zonele rurale, care s-ar putea dezvolta mai bine dacă ar avea angajați tineri, cu venituri sigure: “Confruntat cu o rată a sărăciei deosebit de ridicată, de peste 54%, mediul rural nu deține elementele de atractivitate necesare pentru menținerea tinerilor la sat, iar presiunea fiscală asupra angajatorilor nu permite acestora stabilirea unor relații de muncă corecte și concrete care să diminueze efectele lipsei de forță de muncă tinere în mediul rural”, mai susțin parlamentari în expunerea de motive a proiectului de lege.

Art. 2
(1)    Programul pentru angajarea tinerilor în agricultură, acvacultură și industria alimentară vizează acordarea de facilități fiscale acordate angajatorilor în vederea angajării tinerilor în vârstă de până la 40 de ani, pentru o perioadă de cel puțin un an.

Art. 4
(1)    Prin derogare de la prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, beneficiază de scutiri de la plata contribuțiilor de asigurări de sănătate, contribuții de asigurări sociale, contribuții la fondul de șomaj, contribuții la fondul de garantare a creanțelor salariale, contribuții aferente concediilor și indemnizațiilor, angajatorul care face dovada angajării a trei tineri sub 40 de ani.

Proiectul de lege așteaptă avizele consultative ale Guvernului și Consiliului Legislativ, la Senat, apoi va fi votat și trimis Camerei Deputaților, pentru dezbateri finale.

Ai nevoie de Codul Fiscal? Îl poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI! 
comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu