Guvernul a aprobat cheltuielile necesare pentru implementarea unui sistem informatic modern și integrat la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Acest sistem va asigura aplicarea coerentă a reglementărilor legale privind pensiile publice și asigurările pentru accidente de muncă și boli profesionale.

Modernizarea sistemului informatic actual al CNPP va implica actualizări arhitecturale și tehnologice, precum și adăugarea de noi componente funcționale pentru a sprijini reforma și recalcularea pensiilor publice.

Noul sistem va include diverse componente funcționale care vor opera integrat și centralizat:

  • Un portal pentru comunicarea cu cetățenii, care va oferi servicii noi pe lângă cele existente;
  • Un serviciu electronic pentru solicitarea biletelor de tratament și pentru înregistrarea contribuabililor;
  • Servicii electronice pentru gestionarea accidentelor de muncă și bolilor profesionale;
  • Aplicația „e-Talon”, care va genera automat cupoanele lunare de pensie în format electronic și tipărit pentru toți pensionarii.

Sistemul destinat relației cu cetățenii va include un spațiu privat pentru fiecare utilizator înregistrat, unde vor fi disponibile toate datele personale gestionate de CNPP. Toate comunicările vor fi transmise electronic prin intermediul acestor spații private.

De asemenea, cetățenii vor putea completa documente și simula datele personale privind pensiile. Platforma informatică va include sisteme de analiză și predicție.

Proiectul de modernizare are o valoare totală de 131.282.000 lei, finanțată din fonduri externe nerambursabile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (Componenta 8 – Reforma fiscală și reforma pensiilor / Jalonul 240) și din bugetul asigurărilor sociale de stat, în limita sumelor aprobate anual pentru această destinație.

Vezi aici alte articole despre digitalizare

 

lege6.ro
lege6.ro

După 30 de ani de experiență în dezvoltarea de soluții juridice, Indaco Systems lansează noul lege6.ro, platforma AI care învață singură în fiecare zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here