Începând cu anul viitor, fiecare persoană va avea, în mod garantat, un cont bancar fără comisioane financiare, conform unei legi adoptate recent, dar care se va aplica din vara anului 2024.

Legea 406/2023, publicată în Monitorul Oficial, oferă oportunitatea tuturor cetățenilor să beneficieze de un cont bancar fără comisioane pentru transferurile financiare legate de salarii sau ajutoare sociale. În esență, deschiderea și gestionarea acestui cont, precum și retragerea de bani de la bancomat, vor fi scutite de taxe suplimentare. Se face o excepție clară, însă, pentru plățile cu cardul destinate jocurilor de noroc, care nu vor beneficia de această gratuitate.

Scopul implementării accestui cont de bază este îmbunătățirea relației dintre cetățeni și stat, prin optimizarea transferurilor de fonduri – primirea ajutoarelor sociale, plata taxelor și impozitelor etc.

Serviciile fără comisioane vor fi disponibile în măsura în care veniturile lunare, precum salariile, pensiile, ajutoarele și alocațiile sociale, sunt depuse în contul bancar.

Deși plata în numerar a salariilor nu se interzice, legea impune comercianților să accepta cel puțin o formă de plată electronică.

Legea intră în vigoare la 180 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, adică pe 16 iunie 2024, și se aplică contractelor referitoare la aceste conturi de plăți cu servicii de bază încheiate după această dată.

 

Vezi aici Legea 406/2023

Vezi aici alte articole despre financiar

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here