Examinarea pentru susţinerea permisului auto s-a modificat! Cum se susţin proba practică şi cea teoretică pentru mopede?

Elena Hogaş
12 iunie 2013 5 min read
În cursul zilei de ieri a fost publicat în Monitorul Oficial un act normativ care aduce modificări majore la procedura de examinare pentru obţinerea permisului de conducere, printre acestea stabilindu-se şi că susţinerea probei teoretice va avea loc în aceeaşi zi în care candidaţii sunt înregistraţi în aplicaţia informatică de examinare, respectiv ziua înscrierii. Poate cel mai important, însă – se reglementează modalitatea de susţinere a probei practice şi a celei teoretice în vederea obţinerii permisului de conducere pentru mopede.

Ordinul nr. 82/2013, publicat în Monitorul Oficial nr. 340 din 11 iunie 2013 (M.Of. 340/2013), aduce modificări la Ordinul nr. 286/2010 privind procedura de examinare pentru obţinerea permisului de conducere, după cum urmează:

* Susţinerea probei teoretice

Începând de ieri, 11 iunie, potrivit art. 8 din Ordinul nr. 286/2010, candidaţii la obţinerea permisului auto trebuie să susţină proba teoretică în aceeaşi zi în care sunt înregistraţi în aplicaţia informatică de examinare. În caz contrar, înregistrarea îşi pierde valabilitatea.

De asemenea, de acum înainte, solicitarea şi datele necesare înregistrării candidaţilor în aplicaţia informatică de examinare se pot transmite şi de către şcolile de conducători auto în care aceştia au urmat cursurile de pregătire teoretică şi practică, prin utilizarea unei aplicaţii informatice puse la dispoziţie gratuit de către D.R.P.C.I.V., în baza unui protocol.

În acest caz, candidaţii aflaţi la prima examinare trebuie să se prezinte, pentru  verificarea dosarului de examen, preluarea imaginii faciale şi înregistrarea în aplicaţia informatică de examinare, în cel mult 3 zile lucrătoare de la data transmiterii solicitării de către şcoala de conducători auto. În caz contrar, solicitarea îşi pierde valabilitatea.

Candidaţii declaraţi «admis» la proba teoretică se programează pentru susţinerea probei practice, în limita locurilor disponibile şi în ordinea solicitării.

permis3
Sursa foto: Lege5.ro

* Permisul pentru mopede

Prin Legea nr. 203/2012 a devenit obligatorie obţinerea permiselor de conducere pentru mopede (categoria de autovehicule AM), această prevedere întrând în vigoare de la 19 ianuarie 2013. Însă singurele detalii cunoscute erau următoarele:

    • vârsta minimă pentru obţinerea permisului este de 16 ani împliniţi;
    • valabilitatea permisului este de 10 an;
    • proba practică din cadrul examenului constă doar în verificarea aptitudinilor în poligoane special amenajate.

După aproape jumătate de an, noul ordin al MAI aduce informaţii suplimentare legate de acest subiect, astfel:

1. Proba teoretică:

    • testul cuprinde 20 de întrebări, timpul de soluţionare fiind de 20 minute. Se declară «admis» candidatul care răspunde corect la cel puţin 17 întrebări;
    • testul va cuprinde următoarele noţiuni specifice categoriei:
      • folosirea echipamentelor de protecţie, cum ar fi: mănuşile, cizmele, îmbrăcămintea şi casca;
      • vizibilitatea motocicliştilor pentru ceilalţi participanţi la trafic;
      • riscurile legate de diferitele condiţii de circulaţie, acordându-se atenţie şi porţiunilor alunecoase de şosea, gurilor de canal, marcajelor rutiere aplicate pe carosabil, şinelor de tramvai etc.;
      • elementele mecanice legate de siguranţa conducerii auto, acordându-se atenţie şi comutatorului pentru întreruperea curentului în cazuri de urgenţă, curelei de transmisie şi nivelului de ulei.

2. Proba practică

Proba practică pentru categoria AM constă numai în verificarea aptitudinilor în poligoane special amenajate, având dimensiunile şi dotările conform schiţei prevăzute în anexa nr. 5 a Ordinului 82/2013.

permis1
Sursa foto: Lege5.ro

Sfârşitul probei se consemnează la momentul ajungerii în punctul „Sosire”, după executarea următoarelor manevre:

    • manevre la viteză mică, cu semnalizare şi privire peste umăr;
    • plecare de pe loc şi mers 5 metri pe lângă motocicletă fără ajutorul motorului (se penalizează neîncadrarea în spaţiul delimitat de marcajul lateral, nemenţinerea în poziţie verticală pe cele două roţi sau neefectuarea probei);
    • mers sinous printre 5 jaloane (se penalizează atingerea unuia dintre jaloane, neîncadrarea în spaţiul delimitat de marcajul lateral ori sprijinirea cu piciorul de sol);
    • executarea de opturi printre 4 jaloane, 3 manevre într-un sens şi 3 în celălalt sens (se penalizează Atingerea unuia dintre jaloane, neîncadrarea în spaţiul delimitat de marcajul lateral ori sprijinirea cu piciorul de sol);
    • deplasare în linie dreaptă 47 m cu braţul stâng ridicat orizontal (se penalizează neîncadrarea în spaţiul delimitat de marcajul lateral sau sprijinirea cu piciorul de sol);
    • continuarea deplasării cu viraj stânga şi viteză redusă până la punctul de plecare.

permis2
Sursa foto: Lege5.ro

Proba practică este promovată de candidaţii care parcurg traseul în cel mult două minute şi nu au cumulat mai mult de 15 puncte de penalizare.

Alte prevederi importante:

    • candidatul este declarat respins, indiferent de numărul punctelor de penalizare acumulate sau de timpul scurs pentru efectuarea probelor, dacă a căzut cu motocicleta sau nu a respectat traseul în poligon.
    • candidatul care susţine proba practică pentru categoria AM trebuie să fie echipat cu cască de protecţie.
    • candidaţii minori cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani sunt examinaţi în prezenţa unui martor, care poate fi unul dintre părinţi, tutore, curator sau persoana în îngrijirea ori supravegherea căruia/căreia acesta se află.

ATENŢIE! Până la data de 19 ianuarie 2014, candidatul la obţinerea unui permis de conducere din categoria AM, care face dovada absolvirii anterior datei de 19 ianuarie 2013 a cursului de legislaţie rutieră specific conducerii mopedelor pe drumurile publice în cadrul unei şcoli de conducători auto, se poate programa la examen prezentând următoarele documente:

    • cererea-tip, semnată de candidat;
    • certificatul de cazier judiciar, în termenul de valabilitate;
    • copia actului de identitate valabil;
    • chitanţele de plată a taxelor aferente obţinerii permisului de conducere;
    • documentul care atestă că este apt din punct de vedere medical pentru conducerea autovehiculelor din grupa I, eliberat de o unitate de asistenţă medicală autorizată;
    • documentul care atestă că este apt din punct de vedere psihologic pentru a conduce autovehicule pe drumurile publice, eliberat de un laborator de specialitate autorizat.
Ordinul nr. 82/2013 poate fi consultat integral pe Lege5.ro, noul serviciu online de documentare legislativă realizat de Indaco Systems.

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo