Evoluția pieței locurilor de muncă în următorii ani îi avantajează pe cei care își caută job

Redacţia
06 ianuarie 2016 4 min read
Conform unui studiu, în 2015, rata de recrutare externă a fost de 13,5% la nivelul întregii piețe din România. Astfel, pe lângă faptul că foarte mulți români pleacă la muncă în străinătate, marile companii vin în România să recruteze personal calificat

În următorii 5 ani, procentul românilor care vor pleca la muncă în străinătate sau își vor schimba jobul va crește. Acest lucru se datorează, în principal, faptului că salariile oferite de alte țări din Uniunea Europeană și nu numai sunt cu mult peste media venitului din România.

Conform unui studiu, în 2015, rata de recrutare externă a fost de 13,5% la nivelul întregii piețe din România. Astfel, pe lângă faptul că foarte mulți români pleacă la muncă în străinătate, marile companii vin în România să recruteze personal calificat în diferite domenii de activitate. Beneficiind de o imagine bună în străinătate din punct de vedere al profesionalismului de care au dat dovadă alți români care s-au angajat în marile companii din întreaga lume, absolvenții de studii superioare sunt căutați de cele mai importante multinaționale. Tentația este mare, mai ales că salariile oferite sunt ordinul miilor de euro pentru această categorie de candidați.

Revenind la statistică, procentul de recrutare externă din 2015 este în creștere cu 1,6% față de anul trecut. Conform studiilor, se estimează că acest procent va crește în 2016. O mare parte din locurile de muncă puse la dispoziție de marile companii romanilor au ca scop înlocuirea personalului existent. Astfel, nu mai puțin de 10,3% din procentul ratei de recrutare externă reprezintă numărul de angajări care s-au făcut pentru a înlocui vechiul personal, în timp ce doar 2,2% dintre români au fost recrutați pentru a ocupa posturi nou-înființate.

Din punct de vedere al categoriilor de personal, se poate observa că s-a înregistrat o creștere a ratei de recrutare externă pentru posturile administrative și de suport, în timp ce la nivelul specialiștilor procentul este similar cu cel din 2014. La cel mai înalt nivel, cel de management, rata de recrutare este mai mică decât media pieței generale (5,1%). În schimb, o creștere s-a înregistrat în ceea ce privește numărul de angajări pe posturi noi. Astfel, în 2015 procentul este de 1,3% față de 0,7% din anul 2014.

Dacă ne referim la domeniile de activitate, retailul rămâne cu o rată de recrutare externă mai mare decât media pieței. Astfel, anul trecut, în domeniul retailului, rata de recrutare externă a fost de 52,1%. La polul opus se situează producția industrială (10,3%) și industria farmaceutică cu 12,6%.

Un alt aspect de luat în seamă este faptul că se observă o creștere a plecărilor voluntare și a demisiilor. Astfel, de la 9,6% în 2014, acest procent a crescut până la 10,3% în 2015. Acest lucru semnifică faptul că pretențiile salariale ale angajaților au crescut și vor locuri de muncă din ce în ce mai bine plătite. O altă consecință este faptul că piața joburilor a început să se miște, iar oferta este din ce în ce mai bogată și mai atractivă.

Pe de altă parte, procentul încetărilor raporturilor de muncă în mod involuntar a scăzut de la 4,6% la 2,7%. Din această statitistică putem trage cu ușurință concluzia că piața locurilor de muncă din România a depășit momentul disponibilizărilor. Singurul domeniu în care acest procent a crescut este cel al producției industriale. Aici, cel mai probabil, procesul de eficientizare al costurilor continuă.

Așa cum era de așteptat, cea mai mare fluctuație a personalului s-a înregistrat tot în domeniul retailului. Astfel, în anul 2015, mai mult de jumătate dintre angajați au ales să părăsească firma la care erau angajați (56,6%). La polul opus se află tot industria farmaceutică și producția industrială. Așadar, anul 2016 se anunță a fi unul dinamic pe piața locurilor de muncă. Se estimează că în următorii ani, procentul migrației de la un job la altul va fi în continuă creștere. Vorbim aici atât de cei care pleacă la muncă în străinătate, cât și de cei care rămân în România, dar la un al loc de muncă. 

Ai nevoie de Codul Muncii? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo