21 Iulie, 2018

Evaluarea impactului asupra mediului, mai uşor de utilizat

Comisia Europeană a reunit toată legislația UE existentă care reglementează evaluarea impactului asupra mediului, potrivit RCE România. Astfel, directiva inițială privind evaluarea impactului asupra mediului (EIA) și cele trei revizuiri ulterioare ale acesteia au fost reunite pentru a crea o versiune mai compactă, clar tradusă și mai ușor de folosit. Noua directivă a intrat în vigoare în data de 17.02.2012.

Ce este evaluarea de mediu?

Evaluarea de mediu reprezintă o procedură care asigură faptul că impactul pe care proiectele de construcție – de exemplu baraje, autostrăzi, aeroporturi, fabrici și proiecte energetice – îl au asupra mediului sunt evaluate și luate în considerare înainte ca autoritatea competentă  a statului membru în cauză să formuleze o decizie cu privire la aprobarea proiectului.

Despre Directiva EIA

Directiva EIA și toate modificările ulterioare ale acesteia constituie în prezent un singur act legislativ transparent și lizibil, fără nicio modificare a dispozițiilor sale inițiale. Ca și legislația existentă, versiunea codificată a fost tradusă în toate limbile oficiale ale UE. Traducerile noilor versiuni au fost de asemenea revizuite, pentru a se elimina orice incertitudini cauzate de formulări neclare sau de erori lingvistice.

Directiva asigură o participare de timpuriu a publicului la procedurile de adoptare a deciziilor legate de mediu. În cursul perioadei de evaluare a proiectului, membrii publicului interesat trebuie să fie informați și să poată face observații cu privire la propunerile dezvoltatorilor, permițând astfel autorităților competente și dezvoltatorilor să ia decizii în cunoștință de cauză.

Parlamentul European și Consiliul au adoptat Directiva EIA codificată la 13 decembrie 2011, iar textul acesteia a fost publicat la 28 ianuarie 2012 ca Directiva 2011/92/UE.

*

Procesul de revizuire a Directivei EIA se va încheia în cursul anului 2012, atunci când Comisia își va prezenta propunerea privind revizuirea directivei codificate. Viitoarele modificări se vor concentra mai degrabă asupra conținutului directivei, decât asupra formatului acesteia.

Sursa: Reprezentanţa Comisiei Europene în România

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu