19 Februarie, 2018

Eurodeputații doresc mai multă protecție împotriva substanțelor chimice care afectează hormonii

În ultimii 20 de ani s-au înmulțit bolile hormonale, unul din motive putând fi perturbatorii endocrini. „Chiar dacă nu avem toate răspunsurile, știm îndeajuns de multe pentru a cere reglementarea acestor substanțe conform principiului de precauție“, a spus deputata Åsa Westlund (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Suedia), al cărei raport a fost votat în comisia pentru sănătate, miercuri.

„Proiectul de raport al Parlamentului European dorește să identifice felul în care se poate evolua în abordarea substanțelor chimice care perturbează hormonii. Aș vrea să subliniez faptul că a venit timpul pentru acțiune politică. Chiar dacă nu avem toate răspunsurile, știm îndeajuns de multe pentru a cere reglementarea acestor substanțe conform principiului de precauție“,  a declarat raportoarea Åsa Westlund.

Consultă proiectul de raport! Click aici!

Perturbatorii endocrini afectează reproducerea și metabolismul

Perturbatorii endocrini sunt substanțe chimice care afectează sistemul endocrin, ducând la boli. Steroizii, anumite pesticide, bisfenolul și aditivii din plastic sunt potențiali perturbatori endocrini. Sistemul endocrin reglează multe din funcțiile corpului, printre care metabolismul și reproducerea, dar și comportamentul.

Raportul parlamentar cere măsuri rapide pentru protejarea copiilor, tinerilor și femeilor însărcinate, reducând cantitatea de perturbatori endocrini din produsele de cosmetică a pielii, textile și jucării. Se cer și măsuri de siguranță a clădirilor și mobilei din școli și grădinițe și includerea testelor de identificare a perturbatorilor endocrini în legislația UE privind substanțele chimice.

Sursa: PE

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu