24 Februarie, 2018

Eşti într-o ţară UE şi ai nevoie de tratament medical? Vezi cine plăteşte pentru acesta!

Fie că mergi ca turist, pentru studii sau pentru a lucra, într-o altă ţară UE, ai dreptul de a beneficia de asistenţă medicală gratuită sau decontată parţial, scrie Capital.ro.

Oricare cetăţean al UE care este asigurat şi care este, la un moment dat, pus în situaţia de a plăti un serviciu medical într-o ţară UE are dreptul de a primi înapoi banii cheltuiţi de la autorităţile din ţara de origine, potrivit directivelor europene.

“Autorităţile din ţara respectivă sunt obligate să dea înapoi asiguratului costul tratamentului primit în ţara străină, la valoare lui din ţara de origine”, scrie în regulamentul UE.

Pentru intervenţii mai complexe, ar putea fi nevoie pe loc de notificări mai multe de la autorităţile medicale din ţară, însă pentru urgenţe majore se face abstracţie de acestea.

Trebuie însă ca beneficiarul să păstreze toate chitanţele şi dovezile care atestă de ce tip de intervenţii medicale a beneficiat în ţara respectivă.

Mai există un instrument prin care românii sunt asiguraţi medical în ţările UE: cardul european de asigurări sociale de sănătate, care simplifică formalităţile, reduce birocraţia şi contribuie la rambursarea rapidă a costurilor.

“Dacă nu sunteţi încă în posesia acestui card, adresaţi-vă casei de asigurări sociale sau de sănătate de care aparţineţi. Cardul este gratuit, iar unele ţări includ elementele cardului european pe spatele cardului naţional, iar altele emit carduri separate”, scrie pe site-ul CE.

Ce este cardul naţional de sănătate? Cum îl poţi obţine?

Cardul European se eliberează în termen de 7 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii la casa de asigurări de sănătate şi nu acoperă situaţia în care persoana asigurată se deplasează în UE cu scopul de a  beneficia de tratament medical, adică în cazul turismului medical.

Celelalte carduri naţionale de sănătate vor fi distribuite de CNAS începând cu luna septembrie a acestui an.

Potrivit statisticilor CE, circa 20 de milioane de cetăţeni europeni au beneficiat în 2010 de tratamente medicale în alte ţări UE, iar 54% dintre europeni călătoresc doar în acest scop, pentru a aştepta mai puţin sau pentru a primi îngrijiri medicale de mai bună calitate decât în ţara de origine.

Sursa: Capital.ro

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu