Supravegherea de către angajator a comunicațiilor purtate pe Internet de angajat în timpul orelor de lucru este justificată. Nu a existat, prin urmare, nicio încălcare a articolului 8 al Convenției Europene.

Astfel s-a pronunţat, printre altele,  Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)  în cauza  Bărbulescu împotriva României  prin Hotărârea din data de 12 ianuarie 2016

Menționam faptul că Hotărârea CEDO din data de 12.01.2016 nu este definitivă, aceasta putând fi atacată de către petentul Barbulescu la Marea Cameră a CEDO.

CEDO s-a pronunţat în sensul mai sus arătat referitor la plângerea ce a fost formulată  de către un cetățean român, Bărbulescu Bogdan Mihai, pe de o parte, și  România, pe de altă parte,  referitor la încălcarea articolul 8 din Convenție, articol referitor la dreptul la respectare a vieții private și de familie, a domiciliului și a corespondenţei.

Ce a declanşat litigiul principal în discuţie?

Din data de 01.08.2004 până în data de 06.08.2007, Bărbulescu Bogdan Mihai a fost angajat de o companie privată pe postul de inginer însărcinat cu vânzări.

La cererea angajatorului său, el a creat un cont de Yahoo Messenger cu scopul de a răspunde cererilor clienților.

În data de 13.07.2007, Bărbulescu Bogdan Mihai a fost informat de către angajatorul său că întreaga comunicare pe contul respectiv a fost monitorizată în perioada 05-13.07.2007, iar înregistrările au scos la iveală faptul că a folosit contul Yahoo Messenger în scopuri personale, în timpul orelor de lucru.

Angajatorul i-a prezentat ulterior domnului Bărbulescu Bogdan Mihai un transcript al comunicațiilor sale, inclusiv mesaje schimbate cu fratele său și cu logodnica sa referitoare la chestiuni personale, precum sănatatea și viața sa sexuală.

Urmare a declanșării cercetării disciplinare împotriva angajatului  Bărbulescu Bogdan Mihai, angajatorul respectiv a emis decizia de concediere a angajatului său, motivând în cuprinsul acesteia faptul că salariatul a purtat comunicații pe internet, pe contul Yahoo Messenger, în scop personal, în timpul orelor de lucru, încălcând astfel regulamentul intern care interzicea utilizarea de către angajați a calculatoarelor angajatorului în scopuri personale. În decizia sa, angajatorul a făcut referire și la proba cu transcriptul comunicațiilor domnului Bărbulescu Bogdan Mihai.

Salariatul concediat a contestat concedierea sa la Tribunalul București, reclamând faptul că angajatorul a emis o decizie de concediere nelegală bazată pe violarea corespondenței personale.

Prin sentința civilă din data de 07.12.2007, Tribunalul București a respins contestația domnului Barbulescu Bogdan Mihai împotriva deciziei de concediere, sentința respectivă rămânând irevocabilă la data de 07.06.2008 ca urmare a respingerii recursului acestuia de către Curtea de Apel București.

Instanțele judecătorești din România au apreciat că angajatorul a respectat procedura de concediere prevăzută de Codul Muncii și Regulamentul său Intern, iar că probele aduse împotriva salariatului în cadrul cercetării disciplinare au fost pertinente și suficiente pentru concedierea acestuia. S-a reținut și faptul că Bărbulescu Bogdan Mihai a fost informat la începutul activității sale de conținutul regulamentului intern al angajatorului, dar, cu toate aceasta, salariatul respectiv nu a respectat prevederile regulamentului  prin utilizarea de către acesta a calculatoarelor angajatorului în scopuri personale.

În aceste condiții, la data de 15.12.2008, Bărbulescu Bogdan Mihai a formulat plângere la CEDO împotriva României, invocând încălcarea articolul 8 din Convenție,  adică încălcarea privind dreptul la respectarea vieții private și de familie, a domiciliului și a corespondenței.

Cum a motivat în esenţă CEDO Hotărârea din data de 12.01.2016?

În primul rând, (…) CEDO  nu a găsit nerezonabil faptul că un angajator ar dori să verifice dacă angajații își indeplinesc sarcinile profesionale în timpul orelor de lucru și a remarcat că angajatorul a accesat contul lui Bărbulescu cu convingerea că acesta conținea comunicații legate de clienți” (..).

În special, instanțele naționale au folosit transcripturile comunicațiilor sale (n.n.-ale lui Bărbulescu Bogdan Mihai) doar în măsura în care acestea dovedeau că acesta a folosit computerul companiei pentru scopurile sale personale în timpul orelor de lucru, iar identiteatea persoanelor cu care el a comunicat nu a fost dezvaluită(…) .

Instanțele naționale au ajuns la un echilibru corect între dreptul domnului Bărbulescu la respectarea vieții sale private și a corespondenței, în conformitate cu articolul 8, și interesele angajatorului său. Nu a existat, prin urmare, nicio încălcare a articolului 8 al Convenției Europene“.

Ai nevoie de Codul Muncii? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here