13 Noiembrie, 2019

Este angajatorul obligat să vă ofere ochelari gratuit dacă lucrați la PC?

Angajatorul este obligat să ofere câteva condiții minime de lucru pentru cei care lucrează în fața unui PC conform Hotărârii nr. 1028/2006 privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare. 

Printre minimele condiții se numără și faptul că angajatorul trebuie să planifice sarcinile lucrătorului astfel încât folosirea zilnică a ecranului de vizualizare să fie întreruptă periodic prin pauze sau schimbări de activitate, care să reducă suprasolicitarea în fața ecranului de vizualizare.

Pe deasupra, aceștia trebuie sa beneficieze in mod regulat de examene de vedere și, dacă este cazul, de dispozitive de corecție. Angajatorii trebuie să se asigure ca posturile de lucru (birourile) ale salariaților respectă anumite condiții minime, astfel încât să fie evitate, în principal, riscurile pentru vedere, problemele fizice și solicitarea mentală, conform actului normativ. Totodată, angajații trebuie sa fie instruiți cu privire la folosirea postului de lucru înainte de a începe efectiv o astfel de activitate.

Există si un alt avantaj de care angajații ar trebui sa beneficieze, dar nu toți îl cer. În cazul în care se descoperă că salariatul are nevoie de mijloace de corecție și nu poate folosi dispozitive normale, angajatorul trebuie sa aiba grija ca persoana respectiva sa primească dispozitive speciale de corecție. Pe înțelesul tuturor, angajatorul este obligat să ofere ochelari sau alte produse de corecție suplimentare pentru cei care au nevoie de ele, astfel încât să își îndeplinească cu succes atribuțiile sau sarcinile.

Protecția ochilor și a vederii lucrătorilor poate fi asigurată din punctul de vedere al costurilor în cadrul sistemului național de sănătate, în conformitate cu legislația în vigoare, se mai arată în hotărârea nr. 1028/2006.

Actul normativ este în vigoare din octombrie 2006 și a fost introdusă în timpul mandatului de prim-ministru al lui Călin Popescu Tăriceanu. 

Ai nevoie de Hotărârea nr. 1028/2006 privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI!
comentarii

Despre autor  ⁄ Florin Amariei

Florin Amariei este un tânăr pasionat de politică, gaming și mașini. Cel mai mult îi place însă să urmărească cele mai noi schimbări legislative din țară și străinătate.

Fara comentarii

Scrie un comentariu