21 Noiembrie, 2019

“Empatia” – Cine o are şi cine nu

Cînd preşedintele Obama ne spune că vrea un judecător la Curtea Supremă care să fie empatic la probleme oamenilor a intrat pe teritoriul dezbaterilor din interiorul psihologiei cu privire la ce anume înseamnă termenul de „empatie”.

Există cel puţin trei tipuri de empatie, fiecare cu alte implicaţii când vine vorba de alegerea candidatului potrivit. Prima dintre ele, empatia cognitivă, este cea care ne ajută să înţelegem cum gândesc ceilalţi; le putem înţelege punctul de vedere. Este utilă pentru negociatori, reprezentanţi de vânzări şi cei care trebuie să dezbată anumite teme. Pe de altă parte, cei ce posedă puternice abilităţi de empatie cognitivă pot manifesta carenţe de compasiune – îţi înţeleg punctul de vedere, dar nu-mi pasă. Psihologii vorbesc de „Triada neagră” – narcisiştii, indivizii machiavelici şi sociopaţii, care pot fi foarte iscusiţi în argumentări, dar au inima de gheaţă (de exemplu Dick Cheney).

Următorul tip de empatie este cel emoţional, cel care îi permite unui individ să simtă el însuşi sentimentele interlocutorului. Aceasta creează o legatură şi mai mult ca sigur că implică sistemul neural reflectat care activează în noi ceea ce vedem în alţii. Acest lucru ne permite să simţim împreună cu cealaltă persoană, dar nu neapărat să manifestăm compasiune.

Compasiunea apare atunci cînd discutăm de interes empatic, a treia varietate de empatie. Interesul empatic reprezintă nu doar înţelegerea şi trăirea sentimentelor pe care cineva le manifestă la un moment dat, ci şi dorinţa de a ajuta acea persoană dacă simţim că ea necesită asta. Un studiu al acestui tip de empatie la copii de şapte ani a arătat că cei care prezentau cel mai scăzut interes când îşi vedeau mama supărată erau cei care în două decenii, cel mai probabil, urmau să aibă cazier.

Toate cele trei tipuri ar trebui să se regăsească în candidatul lui Obama.

Poate aceasta fi o indicaţie că acel candidat va fi probabil o femeie? Posibil. Datele arată că femeile sunt mai empatice decât bărbaţii, cu precădere în cazul empatiei emoţionale. Pe de altă parte, Ruth Jacobs, care oferă training-uri pentru oficialii companiilor dornice să le dezvolte abilităţile de lider angajaţilor săi, cum ar fi empatia, a descoperit că din primii 10% cei mai buni angajaţi în funcţie de rezultate de afaceri, empatia bărbaţilor este la fel de dezvoltată ca cea a femeilor. 
Empatia poate fi dezvoltată măcar parţial. Psihologul Paul Ekman a creat un instrument online care permite oricărui utilizator să-şi testeze abilităţile de a citi emoţiile cuiva doar privindu-i expresia. Astfel putem învăţa să detectăm foarte rapid anumite ticuri faciale care dezvăluie sentimentele unei alte persoane – o modalitate de a simţi dacă el sau ea minte, neagă că ceva îl/o deranjează sau că e atras(ă) de cineva, în ciuda protestelor că nu e aşa.

Apoi există acele studii asupra „văzului minţii” (mindsight) lansate de Dr. Daniel Siegel, psiholog pediatru la UCLA, care sugerează că acestea sunt abilităţi umane esenţiale pe care ar trebui să le predăm copiilor noştri. Din moment ce empatia este fundamentul compasiunii şi al grijii, merită ea păstrată doar pentru judecătorii Curţii Supreme?

Autor: Daniel Goleman – invitat Extreme Training

Partener media: Indaco Systems

Daniel Goleman vine în Romania pe 25 septembrie 2013
. Detalii complete despre evenimentul de business al anului, “Leadership-Puterea Inteligenţei Emoţionale”, găsiţi pe www.daniel-goleman.ro. Folosind codul promo “GOLEMAN101″ la înregistrare,  clienţii Indaco vor beneficia de 150 de euro discount.

Fara comentarii

Scrie un comentariu