21 Februarie, 2018

Emisiunile Radio Europa Liberă din decembrie 1989, la dispoziţia publicului

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a intrat în posesia a 125 de înregistrări în format digital ale emisiunilor realizate de Departamentul Românesc al Radio Europa Liberă în decembrie 1989. Acestea vor fi puse la dispoziţia cercetătorilor şi publicului interesat la sediul IICCMER, iar unele extrase vor fi postate pe un website indicat.

Demersul face parte dintr-un proiect derulat în parteneriat cu Hoover Institution Archives, Stanford University (California, SUA), care presupune digitizarea a 3.350 de înregistrări realizate de Departamentul Românesc al Radio Europa Liberă pe parcursul a mai bine de 30 de ani. Prima parte a arhivei, conţinând 415 materiale din perioada 1956-1991, a fost livrată către IICCMER în luna mai a anului trecut. Înregistrările din arhiva americană au fost achiziționate din fonduri publice.

„Atâta vreme cât vom avea resursele necesare, vom continua să aducem acasă arhiva Europei Libere și să o facem disponibilă pentru publicul din România. Nu se poate imagina o analiză a regimului comunist fără inventarierea opoziției și a reacțiilor jurnaliștilor de la acest legendar post de radio. Europa Liberă și oamenii ei au facilitat revoluția din 1989, iar achiziționarea acestor înregistrări, în anul în care comemorăm 25 de ani de la acele evenimente, reprezintă o reușită. Totodată, apreciem că interesul pentru aceste înregistrări este foarte mare.” a precizat Andrei Muraru, președintele executiv al IICCMER.

Sursa: IICCMER

Despre autor  ⁄ De Weekend

Un efort comun al redacţiei de a găsi informaţii interesante, cu subiecte atrăgătoare, potrivite pentru un weekend relaxant. Vorbim despre educaţie, sănătate, mediu, evenimente şi orice altceva.

Fara comentarii

Scrie un comentariu