20 Octombrie, 2017

Eliberarea adeverinței de vechime – obligația angajatorului

Odată  cu publicarea în Monitorul Oficial  a HG nr. 877/2016 pentru modificarea și completarea HG nr. 500/2011 privind registrul general de evidență a salariaților și pentru aplicarea unitară a unor dispoziții legale, eliberarea adeverinței de vechime a devenit o obligație a angajatorului la încetarea raporturilor de muncă cu salariatul, renunțându-se la condiționarea unei solicitări prealabile din partea salariatului.

O altă noutate adusă de modificarea HG nr. 500/2011 o reprezintă introducerea prevederilor art. 8 alin. 41, 42 și 43 referitoare la obligarea angajatorilor ca, la încetarea raporturilor de muncă cu un salariat plătit din fonduri publice, să elibereze  o adeverință care să ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, vechimea în muncă și în specialitate, precum și salariul.

„(42) La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligaţi să îi elibereze acestuia un extras din registrul privat/public, datat şi certificat pentru conformitate, sau o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, astfel cum rezultă din registrul privat/public şi din dosarul personal/profesional, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.”

Orice refuz al angajatorului de a elibera aceste adeverințe se sancționeaza cu amendă de la 300 la 1.000 lei, conform art. 9 alin. 5 din HG nr. 500/2011 modificată și completată.

De asemenea, o altă noutate o reprezintă abrogarea art. 8 alin 6 din HG nr. 500/2011 modificată și completată, legiuitorul eliminând circumstanța în care angajatorul s-ar afla în imposibilitate de a elibera o astfel de adeverință.

Conform art. 34 din Codul muncii, angajatorii au obligația înființării unui registru general de evidență a salariaților, înregistrat în prealabil la ITM de pe raza teritorială a sediului angajatorului.

Ai nevoie de Hotărârea Guvernului nr. 500/2011 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Isabela Radovici

Un comentariu

  • Răspunde
    erika
    februarie 19 2017

    Sotul meu a lucrat din 1983 si pina in 2000 la o firma / ferma agricola care acum nu mai exista, in schimb arhiva este mutata in alt judet .Unii colegi au trecuta grupa de munca , altii nu in C.M . A sunat si eliberarea adev. privind stagiul ar costa 300 ron- e normal ? nu ar trebui sa fie gratuita. Mentionez ca C.M este scanata . Daca grupa nu este trecuta, acest lucru cum se poate remedia, postul fiind unul in care a venit in contact mereu cu ierbicide/ fungicide.Multumesc.

Scrie un comentariu