Mai mulți deputați și senatori propun, într-o inițiativă legislativă, introducerea disciplinei opțională „nutriție și educație nutrițională” în învățământul preșcolar, primar și gimnazial.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 1/2011 a Educației Naționale a fost inițiată de 103 deputați și senatori de la toate partidele, între care și Liviu Dragnea și Kelemen Hunor.

Se introduce în curriculum național pentru învățământul preșcolar, primar și gimnazial disciplina „nutriție și educație nutrițională” ca disciplină opțională de studiu. Planul cadru și programa națională, precum și condițiile ce trebuie îndeplinite de personalul didactic pentru disciplina de nutriție și educație nutrițională se aprobă prin ordin comun al Ministerului Educației și Ministerul Sănătății„, prevede proiectul.

Inițiatorii motivează proiectul obezitatea copiilor din secolul XXI duce inevitabil la scăderea speranței de viață.

Obezitatea a devenit una dintre problemele majore de sănătate ale secolului XXI, iar „creșterea epidemică a prevalenței obezității se datorează în cea mai mare parte creșterii disponibilității accesului și excesului alimentar asociat cu reducerea activității fizice„, precizează inițiatorii.

Ei arată că supraponderabilitatea apărută la copii se asociază cu obezitate mai severă la adult.

Un studiu efectuat în 2009 a arătat că 25% din adulții obezi au fost supraponderali în copilărie. Alte studii arată că supraponderabilitatea apărută la copii înainte de vârsta de 8 ani se asociază cu obezitate mai severă la adult„, susțin inițiatorii, conform Agerpres.

Aceștia mai menționează că, în România, conform unui studiu efectuat în partea de vest a țării, la copiii între 3 luni și 16 ani, s-au identificat 14,7% copii obezi, frecvența obezității fiind ușor crescută la fetele de vârstă.

Mijloacele de realizare a scăderii ponderale constau în schimbarea obiceiurilor alimentare, au mai susținut inițiatorii, menționând că se încurajează mersul pe jos, activități fizice în aer liber, practicarea sportului la școală respectarea unui regim alimentar cu excluderea dulciurilor, a alimentelor cu conținut ridicat în grăsimi.

Proiectul se află în consultare publică la Camera Deputaților.

Ai nevoie de Legea educației naționale nr. 1/2011? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau .MOBI apăsând AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here