21 Noiembrie, 2019

După “Prima casă” și “Prima mașină”, va fi demarat programul guvernamental “Primul loc de muncă”

Parlamentarii vor dezbate un proiect de lege care instituie un program guvernamental de sprijinire a absolvenților, “Primul loc de muncă”.

Actul normativ cuprinde facilități pentru angajatorii tinerilor absolvenţi, cu vârste cuprinse între 16 și 35 de ani, indiferent de nivelul şcolii absolvite.

“Începând cu 1 ianuarie 2020, a programului naţional “Primul loc de muncă pentru tinerii absolvenţi”, program care se adresează exclusiv absolvenţilor din învăţământul de stat, particular sau confesional acreditat sau autorizat din România şi care nu au mai avut niciodată un loc de muncă, în mod oficial, în baza unui contract individual de muncă”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Concret, proiectul prevede că angajatorul are dreptul de a deduce în integralitate cheltuiala salarială prilejuită de încheierea unui contract de muncă cu un tânăr absolvent, din impozitul pe profit sau impozitul pe venit datorat, angajatorul putând compensa cheltuiala salarială şi cu o creanţă pe care o deţine în relaţia cu autorităţile statului, până la concurenţa totală a sumelor.

Art. 3 – (1) Angajatorul are dreptul de a deduce în integralitate cheltuiala salarială prilejuită de încheierea unui contract de muncă cu un tânăr absolvent din impozitul pe profit sau impozitul pe venit datorat.

(2) Angajatorul poate compensa cheltuiala salarială şi cu o creanţă pe care o deţine în relaţia cu autorităţile statului, până la concurenţa totală a sumelor.

(3) Facilităţile instituite prin prezenta lege se pot cumula şi cu alte facilităţi prevăzute de legislaţia în vigoare.

De asemenea, firmele vor fi scutite de impozit pe salarii, pentru o perioadă de 24 de luni de la data încheierii contractului de muncă, în vedere asigurării unor venituri salariale stimulative pentru tinerii angajaţi.

Art. 4 – (1) După alin.(9) al art. 25 din Legea nr. 227 din 8 septembrie 2015 privind Codul fiscal se introduce un nou alin. (9′) cu următorul cuprins:

(91) Sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal cheltuielile efectuate pentru absolvenții angajați prin programul național “Primul loc de muncă pentru tinerii absolvenți”;

După pct. 5 al art. 60 din Legea nr. 227 din 8 septembrie 2015 privind Codul fiscal se introduce un nou punct, pct. 6, cu următorul cuprins:

6. persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1)-(3), pentru primele 24 de luni de la angajarea în cadrul programului naţional “Primul loc de muncă pentru tinerii absolvenți”;

Angajatorii care nu îndeplinesc obiectivele Programului şi încetează raporturile de muncă cu tinerii înaintea termenelor prevăzute de lege vor fi obligați să restituie statului român toate facilitățile acordate.

Ai nevoie de Codul fiscal? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu