Persoanele care au intrat în concediu de îngrijire a copilului și nu aveau incluse în indemnizație veniturile din drepturile de autor vor avea corelate aceste sume, în urma adoptării de către Guvern a unei Ordonanțe de urgență. 

Odată cu apariția OUG nr. 18/2018 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care aduce modificări unor prevederi din Codul Fiscal, sumele obţinute din drepturi de proprietate intelectuală au fost scoase din categoria veniturilor din activităţi independente. Astfel, doar veniturile obţinute până la 22 martie 2018 inclusiv mai puteau fi luate în calcul la stabilirea cuantumului indemnizației de creștere a copilului pentru persoanele care obţineau câştiguri din drepturi de autor.

“Veniturile din drepturi de proprietate intelectuală au fost incluse de Guvern în categoria sumelor care se iau în considerare la stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copiilor (ICC). În acest sens, Guvernul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale.

Reprezentanţii ministerului mai transmit că persoanele aflate în această situaţie pot depune, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, documentele doveditoare privind obţinerea veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală direct la agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, care vor stabili noul cuantum în 60 de zile de la primirea documentelor.

„În cazul în care actele doveditoare sunt deja depuse, agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială vor stabili noul cuantum în 60 zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă aprobate astăzi. Diferenţele de sume între cuantumul ICC rezultat în urma recalculării şi cel plătit până la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă vor fi plătite celor îndreptăţiţi până la data de 31 decembrie 2018”, se mai arată în comunicatul instituției.

Actul normativ mai stabileşte că în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare, Ministerul Muncii va elabora o hotărâre pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010.

Sursa: Ministerul Muncii

Ai nevoie de OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here