Astfel, prin Decizia nr. 53/18.06.2018 în dosarul nr.778/1/2018– Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel Cluj - Secţia a II-a Civilă în dosarul nr. 2496/84/2017/a1 şi, în consecinţă, a stabilit că:
"În interpretarea dispoziţiilor art. 105 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 85/2014, administratorul/ lichidatorul judiciar are dreptul de a verifica creanţele bugetare constatate prin titluri executorii sub aspectul întinderii, pentru a stabili dacă acestea sunt anterioare sau ulterioare deschiderii procedurii de insolvenţă a debitoarei."
Menționăm că, după redactarea considerentelor şi semnarea deciziei mai sus menționate, Decizia ÎCCJ nr. 53/ 18.06.2018 va fi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Potrivit art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă, dezlegarea dată chestiunilor de drept este obligatorie pentru instanţa care a solicitat dezlegarea de la data pronunţării deciziei, iar pentru celelalte instanţe, de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Care este conținutul textelor legale menționate de instanța supremă în Decizia nr. 53/18.06.2018?
Art. 105 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 85/2014: (1) Toate creanțele vor fi supuse procedurii de verificare prevăzute de prezentul capitol, cu excepția creanțelor constatate prin hotărâri judecătorești executorii, precum și prin hotărâri arbitrale executorii. În cazul în care aceste hotărâri judecătorești sau arbitrale sunt anulate, casate sau modificate în căile de atac, administratorul judiciar/lichidatorul judiciar va reface tabelul de creanțe în mod corespunzător. În cazul în care instanța de judecată, anulând sau casând hotărârea, nu dezleagă și fondul dedus judecății, administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar va proceda la verificarea acelei creanțe, notificând creditorii în cazul neînscrierii totale sau parțiale a creanței, potrivit prevederilor art. 110 alin. (4). În acest din urmă caz, împotriva măsurii înscrierii parțiale sau neînscrierii în tabel a respectivei creanțe, creditorii pot formula contestație în condițiile art. 59 alin. (5).
(2) Nu sunt supuse acestei proceduri creanțele bugetare rezultând dintr-un titlu executoriu necontestat în termenele prevăzute de legi speciale.
Ce trebuie să înțeleagă cititorul din decizia instanței supreme mai sus amintită?
Chiar dacă art. 105 alin. (2) din Legea nr. 85/2014 prevede că nu sunt supuse procedurii de verificare menționată în alin. (1) al aceluiași articol creanțele bugetare rezultând dintr-un titlu executoriu necontestat în termenele prevăzute de legi speciale, totuși instanța supremă a statuat prin Decizia nr. 53/ 18.06.2018 că administratorul/ lichidatorul judiciar are dreptul de a verifica creanţele bugetare constatate prin titluri executorii sub aspectul întinderii, pentru a stabili dacă acestea sunt anterioare sau ulterioare deschiderii procedurii de insolvenţă a debitoarei.
Ai nevoie de Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!