21 August, 2019

Atenţie! A doua rată din impozitul pe construcţii trebuie plătită în septembrie

Contribuabilii trebuie să declare anual impozitul pe construcţii până pe 25 mai, iar acesta se plăteşte în două rate.

Impozitul pe construcţii este reglementat de Titlul IX^3 din Codul fiscal – fiind introdus la sfârşitul anului 2013 prin intermediul Ordonanţei de urgenţă nr. 102/2013 – şi se aplică de la 1 ianuarie 2014.

Construcţiile vizate de acest impozit sunt listate în Grupa 1 a Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe.

Contribuabilii vizaţi trebuie să declare impozitul prin intermediul formularului 100 şi să-l plătească în două rate egale: prima – până la 25 mai, iar a doua – până la 25 septembrie.

CONTRIBUABILII VIZAŢI

Impozitul pe construcţii speciale trebuie plătit obligatoriu de către următorii contribuabili:

persoanele juridice române (exceptând instituţiile publice, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, asociaţiile, fundaţiile, celelalte persoane juridice fără scop patrimonial);

persoanele juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România;

persoanele juridice cu sediu social în România (înfiinţate potrivit legislaţiei europene).

COTA DE IMPOZITARE ŞI BAZA IMPOZABILĂ

Cota de impozitare este de 1,5% şi se aplică bazei impozabile.

Potrivit informaţiilor din Codul fiscal, baza impozabilă reprezintă valoarea construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior — evidenţiată contabil în soldul debitor al conturilor corespunzătoare construcţiilor –, din care se scade:

valoarea clădirilor, inclusiv valoarea lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru clădirile închiriate, luate în concesiune, aflate în administrare ori în folosinţă, pentru care se datorează impozit pe clădiri, potrivit prevederilor titlului IX, de către contribuabil sau proprietar;

valoarea lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru construcţiile aflate sau care urmează să fie trecute în proprietatea statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale;

valoarea construcţiilor din subgrupa 1.2.9. “Terase pe arabil, plantaţii pomicole şi viticole” din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe.

Cheltuiala cu impozitul pe construcţii este deductibilă la stabilirea profitului impozabil reglementat de titlul II din Codul fiscal.

IMPOZITUL PE CONSTRUCŢII AR PUTEA SĂ SCADĂ

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat recent că s-ar putea reduce cota de impozitare de la 1,5% la 1%, deşi acesta n-a specificat când ar putea fi luată măsura. Totodată, banii veniţi din acest impozit ar urma să fie redirecţionaţi către bugetul autorităţilor locale.

Taxa pe construcţiile speciale vreau să o reducem şi putem să ne permitem să o reducem de la 1,5% la 1% şi toate veniturile să fie colectate şi să intre în bugetul autorităţilor locale. În acest fel, au şanse mai mari de dezvoltare. De fapt, banii autorităţilor locale înseamnă canalizare, apă, drumuri, şcoli, a declarat Victor Ponta în cadrul şedinţei de Guvern din 4 septembrie.
comentarii

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu