Supermarketurile ar putea dona alimentele care expiră în perioade scurte ONG-urilor și asociațiilor sau cantinelor și căminelor, dacă o propunere legislativă care introduce donația de alimente va trece de Parlament. Noua lege prevede ca beneficiarii alimentelor și societățile implicate în acest lanț al donației de alimente să beneficieze de scutiri de TVA și alte reduceri de costuri.

Propunerea legislativă este argumentată de datele Eurostat, care arată că în țara noastră se aruncă peste 2,2 milioane de tone de mâncare anual, iar în alte state, alimentele care se apropie de expirare sunt donate: “Pentru că în România, pe lângă lipsa unei tehnologii agricole avansate și a unei infrastructuri de transport eficiente, companiile se mai lovesc și de legislația în vigoare care nu este foarte îngăduitoare cu privire la donațiile pe care le pot face. Datorită legislației în vigoare, pentru o companie este mai ușor să distrugă alimentele decât să le doneze.”

Proiectul prevede tipurile de alimente care pot fi donate: cele cu valabilitate de cel mult 6 luni, trebuie donate cu 15 zile înainte de expirare, iar cele cu valabilitate de la 1 la 6 luni, cu 7 zile.

Art. 5

„(1) Donația de alimente pentru consum uman pentru alimentele care au termene de valabilitate de minim 6 luni de zile se va face cu cel puțin 15 zile înainte de termenul de valabilitate.

(2) Donația de alimente pentru consum uman pentru alimente scurte, respectiv între 1 lună/6 luni se va face cu cel puțin 7 zile înainte de termenul de valabilitate.

(3) Donația de alimente pentru consum uman pentru alimentele cu termene foarte scurte, sub o lună se va face cu cel puțin 10 zile înainte de termenul de valabilitate.

(4) Produsele cu termen de expirare de 24 de ore vor fi valorificate pe parcursul aceleiași zi de producer, cu o oră înaintea închiderii unității comerciale.”

Indiferent de perioada de valabilitate, alimentele care prezintă modificări vor fi distruse. Donatorii vor beneficia de scutire de TVA strict pentru produsele donate și de alte taxe și impozite, iar beneficiarii – asociații, cămine, fundații, cantine sau alt gen de organizații neguvernamentale – vor avea la rândul lor facilități fiscale, deoarece vor trebui să asigure și depozitarea alimentelor primite, până la distribuire, în spații corespunzătoare.

ANSVA se va asigura că toți beneficiarii vor figura într-un Registru special, iar organizațiile care nu se regăsesc pe această listă nu vor beneficia de donații de alimente.

Noua lege a fost suspusă dezbaterii publice în Senat, care este prima cameră sesizată.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here