22 Octombrie, 2019

Doar unele animale vor mai fi folosite la spectacole și la circ

Proiectul de lege care interzice folosirea animalelor sălbatice la spectacole, la circ și la expoziții a primit raport favorabil de la deputații din Comisia Juridică, care au decis că doar unele animale vor putea să facă parte din aceste evenimente: caii, câinii, delfinii și unele păsări exotice.

Propunerea legislativă pentru modificarea art. 17 și 25 din Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor, în sensul de a interzice folosirea animalelor sălbatice în circuri, inițiată în 2015 de fostul deputat Remus Cernea, a fost respinsă atunci de Senat, prima cameră sesizată.

Avizele cerute apoi la Camera Deputaților, care au fost oricum negative, de respingere, s-au lăsat așteptate până în toamna lui 2016, iar la prima dezbatere publică în plenul Camerei deputaților, pe 1 noiembrie 2016, deputații au cerut retrimiterea proiectului la comisii. Pe 29 mai 2017, Comisia Juridică a dat raport de adoptare, după discuții la care au participat reprezentanții unor autorități, ai unor ONG-uri, dar și fostul parlamentar care a inițiat proiectul.

“Numerele de circ presupun diverse acțiuni care sunt nenaturale, să sari prin foc, să stai pe o minge dacă ești elefant, la toate aceste numere de circ se ajunge adesea prin tortură, prin înfometare, prin diverse practici extrem de chinuitoare pentru animale. Mă bucur că România iese din zona neagră a țărilor care permit astfel de cruzimi în circuri. Divertismentul bazat pe cruzime față de animale nu este un divertisment, nu este un act educativ să îi duci pe copii să vadă astfel de spectacole”, a spus Remus Cernea, prezent la ședința Comisiei juridice.

Proiectul de lege depus iniţial interzicea folosirea animalelor sălbatice, capturate din natură sau născute în captivitate, în spectacole de circ şi în orice alt tip de spectacol sau expoziţie, însă, Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor a decis adoptarea unor amendamente care permit folosirea în spectacolele de circ a câinilor, cailor, delfinilor şi animalelor din acvarii, precum “a unor specii de păsări exotice granivore”.

Reprezentantul Vier Pfoten, Kuki Bărbuceanu, a susținut că fundaţia poate reloca animalele sălbatice de la Circul Globus în sanctuare unde sunt îngrijite şi hrănite până la bătrâneţe, afirmând că în perioada următoare se vor face demersurile pentru a prelua animalele de la circ. El a adăugat însă că în cazul circurilor private, ambulante, nu se poate intervene decât la cererea reprezentanților acestora.

Proiectul urmează să intre în plenul Camerei Deputaților pentru dezbatere și vot final.

Ai nevoie de Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Un comentariu

  • Răspunde
    Vlad
    martie 17 2019

    Lege inițiată de incendiu de la Globus unde au murit vreo 15 animale sălbatice. Și la Colectiv au murit 64 OAMENI și nu s-au interzis cluburile

Scrie un comentariu