23 Februarie, 2019

Din nou despre conversia creditelor în valută. Ce modificări legislative se pregătesc?

Aşa cum aţi mai putut citi pe LegeStart, posibilitatea conversiei creditelor a revenit în atenţie odată cu hotărârea pronunţată de Tribunalul Galaţi prin care s-a dispus transformarea în lei a creditului în franci elveţieni, la cursul de schimb de la data acordării creditului, la care se adaugă o majorare de 10%, plus alte facilităţi pentru reclamant.

Mai jos citiţi despre noile evoluţii legislative în această chestiune atât de controversată.

În urma unei iniţiative legislative, se află în dezbatere proiectul de lege privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. Ordonanţa a fost aprobată, cu modificări şi completări, prin Legea nr. 288/2010 şi a suferit ulterior noi modificări şi completări.

În prezent, aşa cum se prezintă situaţia procesului legislativ, proiectul se află în discuţie la Camera Deputaţilor, la Comisia pentru Buget, Finanţe şi Bănci. În forma aprobată de Senat, proiectul de lege prevede dreptul consumatorului de a putea converti contractul de credit într-o monedă alternativă, în condiţiile specificate”. Cursul de schimb pentru conversie ar urma să fie rata de schimb a pieţei, aplicabilă în ziua realizării conversiei, „dacă prin contract nu se prevede altfel”.

Acelaşi proiect, în forma în care a plecat de la Senat, mai prevede că dispoziţiile din O.U.G. nr. 50/2010, modificate prin legea propusă, ar urma să se aplice şi contractelor de credit aflate în derulare, „fără a implica costuri sau garanţii suplimentare din partea consumatorului”.

Opiniile mediului bancar

Faţă de acest proiect, din partea mediului bancar au existat mai multe opinii. Astfel, spre deosebire de Asociaţia Română a Băncilor (ARB), care nu agreează extinderea acestor modificări şi la creditele în derulare, BNR se pronunţă pentru, aducând şi o serie de amendamente pe care le socoteşte necesare, pentru clarificare.

Astfel, BNR propune introducerea de precizări potrivit cărora efectuarea conversiei „fără costuri suplimentare” să fie clarificată în sensul că se referă atât la consumatori, cât şi la banca creditoare. În măsura în care este vizat costul creditului, BNR consideră că, în urma conversiei, valoarea creanţei creditorului faţă de consumatorul debitor trebuie să rămână nemodificată.  

Executivul susţine proiectul de lege, anexând la Punctul de vedere transmis Camerei Deputaţilor şi observaţiile şi propunerile formulate de BNR, pentru a fi discutate în cadrul procedurii de legiferare parlamentară.

La rândul său, Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) susţine dreptul dreptul consumatorului la conversia valutei de credit, până la eliminarea riscului valutar. Într-un comunicat datat în 25 august, se arată totuşi că pentru contractele asflate în curs de executare trebuie ţinut cont de legislaţia în vigoare la momentul contractării creditului, prin raportare la reglementările comunitare în materie, respectiv Directiva 2008/48/CE privind contractele de credit pentru consumatori.

Reamintim, Consiliul Patronatelor din România a fost înfiinţat în aprilie 2014, de către un grup de patru bănci — Banca Comercială Română, BRD – Groupe Société Générale, Raiffeisen Bank şi UniCredit Ţiriac Bank –, la care au aderat ulterior ING Bank Romania şi Volksbank.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe
 Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

Despre autor  ⁄ Mihai Sintescu

Mihai Sintescu este redactor colaborator la LegeStart.ro. Contact: legestart@indaco.ro.

Fara comentarii

Scrie un comentariu