MEMENTO. Din 28 septembrie, şoferii pot fi penalizaţi pentru nerespectarea unor noi dispoziţii din Codul rutier

Şoferii pot fi penalizaţi pentru nerespectarea unor noi dispoziţii introduse recent în Codul rutier, dar care se aplică din data de 28 septembrie 2014.

Dispoziţiile au fost introduse prin Ordonanţa nr. 21/2014 şi se referă la purtarea centurilor de siguranţă de către minori şi transportul copiilor în autovehicule neechipate cu sisteme de siguranţă.

Pe lângă faptul că şoferii care conduc maşini cu locuri prevăzute prin construcţie cu centuri de siguranţă trebuie să informeze pasagerii că sunt obligaţi să le poarte, aceştia sunt obligaţi şi să se asigure că minorii poartă centurile sau că sunt transportaţi în dispozitive de fixare în scaune pentru copii.

De asemenea, şoferilor le este interzis să transporte copii în vârstă de până la trei ani în maşini neechipate cu sisteme de siguranţă. Excepţie fac autovehiculele destinate transportului public de persoane şi taxiurile — dacă copiii ocupă orice alt loc în afară de cel de pe scaunul din faţă.

În ceea ce priveşte copiii care au vârste de peste trei ani (şi înălţime de până în 150 cm), aceştia pot fi transportaţi în maşini neechipate cu sisteme de siguranţă. Însă doar dacă ocupă orice alt loc în afară de cel de pe scaunul din faţă.

Astfel, şoferii sunt penalizaţi cu trei puncte dacă NU se asigură că minorii poartă centurile de siguranţă sau că sunt transportaţi în dispozitive de fixare în scaune pentru copii.

Tot cu trei puncte se penalizează şi nerespectarea interdicţiei de a transporta copii în vârstă de până la trei ani în maşini neechipate cu sisteme de siguranţă.

Notă: În caseta foto puteţi vedea doar o parte dintre noutăţile aduse de OG 21/2014 la OUG 195/2002. Atenţie: Urmărirea modificărilor la nivel de paragraf este disponibilă doar abonaţilor Lege5.
pensof28sep14

Notă: Aplicarea punctelor de penalizare este o sancţiune contravenţională complementară. Cumularea a 15 puncte de penalizare este echivalentă cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce. Punctele de penalizare sunt anulate după şase luni de la data constatării contravenţiei sau după momentul suspendării exercitării dreptului de a conduce.

Restul prevederilor introduse de Ordonanţa nr. 21/2014 se aplică deja din data de 1 septembrie 2014. Pentru mai multe informaţii, puteţi citi următoarele articole:

Surse: OG 21/2014, OUG 195/2002 | Foto articol: Lege5 Online

comentarii

Fara comentarii

Scrie un comentariu