24 Februarie, 2018

Din 2013, Ministerul Sănătăţii va finanţa programele de sănătate cu caracter preventiv, iar CNAS, pe cele curative

Ministerul Sănătăţii a anunţat că, începând de anul viitor, va derula şi finanţa programele cu caracter preventiv, de sănătate publică (precum cele care vizează măsurile de prevenire a răspândirii HIV/SIDA şi TBC), iar Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va finanţa programele de tip curativ (tratement pentru afecţiuni oncologice, diabet, etc), conform unui comunicat de presă publicat pe site-ul instituţiei.

La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat, ieri, 12 decembrie 2012, Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea unor acte normative în domeniul sănătăţii.

Proiectul de Hotărâre de Guvern privind prelungirea până la data de 28 februarie 2013 a aplicării prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1388/2010 pentru aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2011 şi 2012 a fost publicată pe site-ul M.S. şi supusă dezbaterii publice în urmă cu două zile.

Consultă varianta integrală a proiectului de act normativ! Click aici!

Începând cu luna martie 2013, Ministerul Sănătăţii va reorganiza programele naţionale de sănătate şi va prelua la bugetul de stat cheltuielile pentru serviciile de ambulanţă. Până atunci, Ministerul Sănătăţii intenţionează prelungirea contractului cadru şi a programelor naţionale de asigurări de sănătate.

Ministerul Sănătăţii va derula, în continuare, programul naţional de transplant.

De semenea, s-a hotărât preluarea finanţării serviciilor de ambulanţă din bugetul de stat, astfel încât întreg sistemul de urgenţă care cuprinde şi unităţile de primiri urgenţe să fie finanţat, unitar.

Actul normativ adoptat astăzi, mai prevede posibilitatea ca asistenţii medicali, ambulanţierii şi dispecerii din cadrul serviciilor de ambulanţă să execute gărzi retribuite, în limita prevederilor bugetare. Până în prezent, de această prevedere beneficiau doar medicii.

Asistenţii medicali, ambulanţierii sau dispecerii, pentru orele suplimentare executate beneficiau doar de ore libere. Deoarece numărul personalului este insuficient în multe dintre serviciile de ambulanţă, acesta nu beneficia de orele libere la care ar fi avut dreptul, acestea cumulându-se în timp.

Conform comunicatului, măsura urmăreşte evitarea blocării sistemului care acordă asistenţă medicală de urgenţă şi transport medical asistat, determinată de necorelarea dintre suprasolicitarea şi motivarea personalului.

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu