23 August, 2019

Diaspora va avea centre la fiecare comunitate mai mare de 5.000 de cetățeni români

Camera Deputaților va dezbate un proiect de lege care completează și modifică o lege pentru diaspora, adopată în 2016 dar nepusă niciodată în aplicare până acum.

Mai exact, Legea nr. 86/2016 privind măsuri de instituire a centrelor comunitare în străinătate se referea la Ministerul Afacerilor Externe ca responsabil, dar între timp s-a înființat Ministerul Românilor de Pretutindeni, care a preluat această sarcină. Proiectul care modifică acum această lege a fost inițiat de Ministerul Românilor de Pretutindeni, inclusiv cu completări în ceea ce privește înființarea acestor centre. Actul normativ a fost adoptat de Senat și după votul final al deputaților, va putea fi pus în aplicare.

Ministerul Românilor de Pretutindeni pune la dispoziția cetățenilor români din străinătate formulare speciale de înregistrare în centrele comunitare, iar la cel puțin 5.000 de astfel de solicitări, va lua ființă un centru în țara respectivă. Centrele vor fi conduse de un director care are rabgul de ministru consilier, iar angajații au statut de personal angajat în misiune diplomatică. Astfel, susține guvernul în expunerea de motive a proiectului legislativ, se dorește “o mai bună reprezentativitate a românilor din afara granițelor, la nivel de comunitate”.

Centrele vor organiza programe și vor avea proiecte cu caracter cultural, artistic și educativ.

Art. 5
(2) Cenrele comunitare românești au drept scop asigurarea coeziunii comunităților de români din afara granițelor țării, reprezentativitatea acestora, organizarea de proiecte și programe cu caracter cultural, educativ și artistic în scopul promovării realităților istorice, a tradițiilor, a obiceiurilor, valorilor naționale și a identității lingvistice. Centrele comunitare românești pot avea rol de facilitare a cooperării sectoriale dintre România și statele de reședință, cu participarea membrilor comunității românești din statele respective.

Dacă va fi adoptat și de Camera Deputaților, proiectul de lege va modifica Legea nr. 86/2016 și va intra în vigoare imediat după ce va apărea în Monitorul Oficial.

Ai nevoie de Legea nr. 86/2016 privind instituirea centrelor comunitare românești în străinătate? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI!
comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu