17 Ianuarie, 2018

DEZASTRU – La definitivat, pe Bucuresti, au fost admisi doar 4 avocati! La examenul de intrare in avocatura au fost admisi doar 15% din candidati

Examenul pentru admiterea in avocatura, ca stagiar, ca si cel de definitivat, organizate de INPPA, a luat sfarsit, finalul fiind insa unul provizoriu pentru ca a mai ramas faza de admitere sau respingere a contestatiilor. Cert este, insa, ca rezultatele de la aceste examene dovedesc ca numarul celor admisi este foarte mic in comparatie cu cel al candidatilor inscrisi. Pe Bucuresti, procentajul celor care au reusit sa ia examenul pentru stagiari se invarte in jurul a 15-18 la suta din candidati. Cat priveste definitivatul in profesia de avocat, si aici vorbim de un procentaj foarte mic, cam 10 la suta pe tara. La nivel de Bucuresti, examenul de definitivat a fost luat doar de 4 candidati. De ce aceste rezultate?


Directorul INPPA: „Existenta grilei elimina posibilitatea de frauda, de copiere sau coruptie”

Contactat de Lumeajustitiei.ro, directorul INPPA (institutia care se ocupa de pregatirea profesionala a avocatilor), avocat si profesor Traian Briciu, ne-a facut o declaratie legata de rezultatele acestor examene care, in ochii multora, par a evidentia ori slaba pregatirea candidatilor, ori complexitatea la care a ajuns sa se tine astfel de examene.

In opinia av. prof. dr. Briciu, pana la finalizarea etapei contestatiilor nu se poate trage o concluzie clara, pentru ca ”procesul este inca in curs”.

Au fost in jur de 3000 inscrisi la examenul pentru stagiari, au trecut de testul eliminatoriu ca 35 la suta, pentru ca la final sa avem o promovabilitate per ansamblu de 15-18 la suta! La definitivi, unde nu au avut si test grila, promovabilitatea a fost de circa 10 la suta”, ne-a declarat directorul INPPA.

Profesorul Briciu a admis ca niciun sistem de evaluare, de examinare nu este perfect, ”numai ca existenta grilei elimina posibilitatea de frauda, de copiere sau coruptie, corectura e prin scaner, deci nu exista variante de interpunere a unui corector”. Intrebat daca sistemul-grila nu avantajeaza cumva pe cei care au o memorie foarte buna, dar in schimb au probleme in ce priveste abilitatile profesiei, interpretari, la rezolvarea unor situatii in practica,prof. Traian Briciu a explicat: ”Da, grila are marele dezavantaj de a permite intrarea unor persoane cu limbaj juridic precar, care mai degraba recunoaste problema dar nu poate sa expuna problema de drept. Astfel de critici au fost facute intotdeauna. Pe de alta parte, examenul de tip descriptiv are si el dezavantajele lui, intrucat se crea intodeauna o diferenta de evaluare intre diversi corectori. Noi avem acum sistemul de corectura dubla. Am incercat prin examenul de anul acesta, la stagiari, sa igienizam examenul prin grila, si apoi sa si testam cunostintele lor de drept si logica problemelor impuse. Ceea ce ma multumeste foarte mult este faptul ca rezultatele s-au dat acum, nu in februarie, cum s-a intamplat la examenul trecut. Si in cateva zile, asteptam rezultatele la contestatii. Am observat multe note ale celor respinsi care erau la limita notei de trecere, 7. Asa ca este posibil ca in cazurile in care au existat elemente de exces de corectura, aceastea sa fie revizuite. Abia dupa aceea vom putea discuta despre rezultatele finale”.

Despre autor  ⁄ Redacţia

Materialele semnate de redacţia LegeStart reprezintă un efort comun de vă oferi informaţii de interes general din multiple domenii, strânse de echipă sau prezentate de partenerii noştri.

Fara comentarii

Scrie un comentariu