18 Februarie, 2018

Detalii privind noua lege a uceniciei

Guvernul a aprobat în data de 6 decembrie Hotărârea pentru modificarea şi completarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr.279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 234/2006.

Potrivit actului normativ, prin contractul de ucenicie, angajatul poate obţine un loc de muncă, cu o durată între un an şi 3 ani de zile. Tot în actul normativ este specificată perioada de probă la care poate fi supus ucenicul, respectiv 30 de zile.

De asemenea, angajatorul trebuie să-i asigure ucenicului o pregătire teoretică şi practică. La finalul colaborării, angajatorul este obligat să înscrie ucenicul la un Centru Autorizat de Evaluare şi Certificare a Competenţelor Profesionale, unde acesta primeşte un atestat. Toate costurile de evaluare sunt suportate de angajator.

Noua lege a uceniciei simplifică procedurile pentru angajatori. În vechea legislaţie, angajatorii erau nevoiţi să aibă autorizaţii speciale ca să încheie astfel de contracte, iar maiştrii să fie atestaţi. Prin simplificarea procedurilor, coordonatorul ucenicului nu trebuie să mai asigure masa şi cazarea acestuia. Trebuie să aibă, în schimb, o experienţă profesională de cel puţin 5 ani în ocupaţia pentru care se organizează programul de ucenicie.

Conform Hotărârii, principalul avantaj pentru angajator rămâne faptul că primeşte o sumă egală cu 60 la sută din valoarea Indicatorului Social de Referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare, prevăzut de Legea nr. 76/2002. În acest sens, pe durata contractului, angajatorul primeşte 300 de RON pe lună.

Potrivit art.39 din actul normativ, costurile care ţin de evaluarea ucenicului sunt suportate de angajator. Acesta trebuie să organizeze evaluarea într-un centru autorizat cu cel puţin 45 de zile înainte de data încetării contractului. Ocupaţiile pentru care se poate organiza ucenicia la locul de muncă sunt cele cuprinse în Clasificarea Ocupaţiilor din România.

Hotărârea de Guvern poate fi găsită la adresa următoare : http://www.mmuncii.ro/ro/legislatie-munca-formare-profesionala-290-view.html

 Sursa: Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu