23 Octombrie, 2019

Despre concediul pentru creşterea copilului şi stimulentul de inserţie

Pentru cei interesaţi de concediul pentru creşterea copilului şi stimulentul de inserţie, am întocmit o succintă introducere în materie, astfel cum este reglementată prin Ordonanţa de urgenţă nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.

Actul a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 830/2010 şi a suferit, ulterior, modificări şi completări.

Drepturi opţionale

Potrivit art. 2 alin. (1) din ordonanţă, începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:

a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv trei ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;

b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

Persoanele care în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului obţin venituri supuse impozitului (vezi caseta foto de mai jos) au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 1 ISR.

art3oug1112010_1
art3oug1112010_2

Drepturile se cuvin pentru fiecare naştere.

Stimulentul de inserţie se acordă după cum urmează:

- pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului prevăzut la lit. a), dacă acestea obţin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani;

- pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului prevăzut la lit. b), dacă acestea obţin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de doi ani;

- pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului cu handicap în vârstă de până la trei ani, prevăzut la lit. a), oricând, pe toată perioada.

În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizaţia lunară şi solicită dreptul la stimulent de inserţie, plata acestei indemnizaţii se suspendă.

În ce situaţii se acordă stimulentul de inserţie

Stimulentul de inserţie se acordă lunar persoanelor îndreptăţite care au optat pentru acordarea concediului pentru creşterea copilului şi a indemnizaţiei lunare prevăzute la art. 2 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă nr. 111/2010, dacă acestea realizează venituri supuse impozitului, după cum urmează:

- înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, în situaţia prevăzută la lit. a);

- după împlinirea de către copil a vârstei de un an, în situaţia prevăzută la lit. b).

Acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului sau, după caz, a stimulentului de inserţie se face la cererea scrisă a persoanei îndreptăţite, ori de câte ori se solicită, cu respectarea condiţiilor prevăzute de Ordonanţa de urgenţă nr. 111/2010.

Dacă persoana îndreptăţită care a optat pentru concediul prevăzut la lit. a), în perioada în care beneficiază de stimulentul de inserţie, solicită acordarea concediului fără plată, nu mai beneficiază de stimulentul de inserţie la reluarea realizării de venituri supuse impozitului.

În cazul în care persoana îndreptăţită care a solicitat concediul prevăzut la lit. b) realizează venituri profesionale înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, stimulentul de inserţie se va acorda numai după împlinirea de către copil a vârstei de un an.

În situaţia în care unul dintre părinţi se află în plata stimulentului de inserţie acordat în condiţiile de la lit. a) şi celălalt părinte se află într-o situaţie de natură a genera un nou concediu pentru creşterea copilului, stimulentul de inserţie se acordă până la împlinirea de către copilul anterior a vârstei de doi ani.

În situaţia în care unul dintre părinţi se află în plata stimulentului de inserţie acordat în condiţiile prevăzute la lit. b) şi celălalt părinte se află într-o situaţie de natură a genera un nou concediu pentru creşterea copilului, plata stimulentului de inserţie se suspendă şi se acordă indemnizaţia pentru creşterea copilului, majorată cu suma de 1,2 ISR pentru fiecare dintre copii, începând cu cel de-al doilea.

Stimulentul de inserţie se acordă pe bază de cerere, semnată de persoana îndreptăţită, însoţită de dovada eliberată de angajator sau, după caz, de alte documente eliberate de autorităţile competente ori de declaraţia pe propria răspundere din care să rezulte că aceasta realizează sau urmează să realizeze venituri supuse impozitului.

Suspendarea plăţii/ încetarea drepturilor/ reluarea plăţii drepturilor/ modificarea cuantumului drepturilor se face prin decizie scrisă a directorului executiv al agenţiei teritoriale, care se comunică beneficiarului în termen de 15 zile lucrătoare.

Foto:
Free Images

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

Despre autor  ⁄ Eugen Staicu

Eugen Staicu este redactor colaborator la LegeStart.ro. Contact: legestart@indaco.ro.

Comentarii

 • Răspunde
  laura
  decembrie 27 2014

  Buna ziua. Am si eu o intrebare. Sunt insarcinata in 3 luni , spre sfarsitul lunii iunie 2015 trebuie sa nasc ,eu nefiind angajata nu pot beneficia de concediu de cresterea copilului si atunci o sa isi ia sotul concediu, dar el o sa faca 12 luni la locul de munca numai in 24 iulie 2015. Poate beneficia de concediu de cresterea copilului? va multumesc

  • Răspunde
   Ioana
   iunie 9 2015

   Nici eu nu am beneficiat de indemnizația de crestere a copilului,dar am facut dosar la primărie si a beneficiat sotul meu de stimulentul de insertie fără a întrerupe munca. Ca sa fiu mai explicita sotul meu merge in continuare la munca,dar ia si stimulentul, este legal si are drepul asta. Întreabă la primăria de care aparțineți. Asa si încă ceva Stimulentul de insertie se acorda pe 2 ani. O seară frumoasă

 • Răspunde
  AnaMaria
  mai 27 2015

  Buna ziua,

  In situatia in care ai gemeni, stimulentul de insertie nu ar trebui sa fie pentru fiecare copil? In decizia conform careia se aproba plata acestui stimulent se specifica ” plata stimulentului de insertie pentru copilul X ” .
  Rog raspuns la adresa de mail.
  Multumesc.

 • Răspunde
  Alina
  iunie 24 2015

  Buna ziua!
  Va rog a ma ajuta cu un raspuns mai explicit:
  Eu am nascut pe 21 august 2014 am optat sa stau 2 ani dar din cauza problemelor financiare m-am intors la munca dupa 6 luni si am optat pt stimulent pe care ar trebui sa il primesc dupa 21 august cand face fata 1 an. Dar problema e ca nu mai ma descurc sa o las acasa cu altcineva consider ca are nevoie de mine si as dori sa imi dau demisia .Intrebarea ar fi daca imi dau demisia dupa ce primesc primul stimulent mai pot opta pt indemnizatie pana la 2 ani,primesc in continuare si stimulent sau doar indemnizatia.
  Va multumesc!

Scrie un comentariu