În urmă cu puţin timp, Curtea Constituţională a României (CCR) a anunţat că proiectul de lege care interzice complet fumatul în spaţiile publice închise este constituţional, după ce un grup de parlamentari a sesizat CCR asupra anumitor discriminări introduse de acest proiect normativ. Astfel, Legea antifumat va reveni pe masa Preşedintelui României spre promulgare, urmând să intre în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.
Reamintim ca, la sfârşitul anului trecut, Camera Deputaţilor a adoptat actul normativ cunoscut opiniei publice sub denumirea de Legea antifumat, care interzice complet fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii, cu excepţia celulelor pentru deţinuţi din penitenciare.
De asemenea, se interzice complet fumatul în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat și private.
Fumatul urmează să fie interzis şi în baruri, discoteci sau restaurante, fiind permis numai în camere special amenajate exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, care respectă următoarele condiţii:
- să servească exclusiv fumatului;
- să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise;
- să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă;
- să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor;
- să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: «Cameră pentru fumat», «Loc pentru fumat».
Atenţie! Se interzice utilizarea ţigărilor electronice în mijloacele de transport în comun!
Conform proiectului de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, în urma multiplelor amendamente şi modificări aduse, prin spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.