20 Septembrie, 2017

Deloitte CE Top 500 în 2012: 37 de companii, 5 bănci și 5 firme de asigurare românești

Veniturile regionale cumulate au revenit la nivelul anterior crizei, dar rezultatele pe primul trimestru al anului în curs semnalează riscul unui nou declin economic.

România este a cincea ţară din regiune după numărul de companii reprezentate în clasamentul Deloitte Europa Centrală Top 500, cu 37 de companii. Veniturile lor totale s-au apropiat de 39,6 miliarde de euro, la sfârşitul anului trecut, faţă de 37,49 miliarde de euro, la final de 2010.

Clasamentul realizat anual de Deloitte Europa Centrală în 18 ţări se află la a şasea ediţie şi ia în calcul cifra de afaceri raportată de companii pe anul calendaristic precedent.

„Este important de remarcat că, deşi numărul companiilor româneşti din clasamentul acestui an a scăzut de la 38 la 37, veniturile lor cumulate au crescut cu peste 5%, în tandem cu tendinţa de creştere regională”,  spune Ahmed Hassan, Managing Partner Deloitte România.

„În 2011, veniturile totale ale celor mai mari 500 de companii din regiune au crescut la 707,4 miliarde euro, depăşind nivelul anterior crizei de 665,72 miliarde euro, conform raportului din 2009. De asemenea, zece dintre companiile româneşti au urcat cu peste 10 locuri în clasament, 3 dintre ele având o ascensiune de peste 100 de poziţii. Am remarcat, totodată, şi 4 companii nou-intrate în clasament, fiecare având domenii diferite de activitate. Per ansamblu, putem concluziona că România îşi menţine poziţia în regiune, în pofida unui mediu economic dificil”.

Clasamentul celor mai mari companii din România este dominat în continuare de industria energiei şi resurselor (cu 13 companii), urmată de industria bunurilor de consum şi transporturi (11), industria prelucrătoare (7), tehnologie, media şi telecomunicaţii (5) şi industria farmaceutică (1).

Dintre toate companiile româneşti clasificate, aproape 86,5% dintre ele au raportat venituri mai mari în 2011, faţă de 2010.

În mod evident, există în continuare potenţial de creştere, în pofida unui scenariu din ce în ce mai pesimist pentru economia globală per ansamblu şi a tensiunii din zona euro”, spune George Mucibabici, Preşedinte Deloitte România.

„Antreprenorii români sunt şi ei prezenţi în top, remarcând şi două companii nou-intrate, cu activităţi în domenii strategice pentru România – agricultura şi industria energiei şi resurselor ”.

În două clasamente regionale separate ale primelor 50 de bănci, respectiv 50 de firme de asigurări din regiune, România figurează cu cinci bănci (faţă de două, anul trecut) şi cinci firme de asigurare (similar cu 2011).

„Anul 2011 a reprezentat, pentru întreaga piaţă financiară din România, un an de inflexiune, în care băncile şi companiile de leasing şi asigurări au trebuit să-şi ajusteze major strategiile şi au început un proces de realiniere internă la noile realităţi de creştere limitată, austeritate şi reglementare strictă.

În acest context, ne bucurăm să constatăm că alte trei bănci româneşti au intrat în premieră în top-ul primelor 50 de bănci din regiune – alăturându-se  celor 2 deja existente în clasament, care şi-au crescut sau menţinut poziţiile”, arată Oana Petrescu, Partener coordonator al diviziei de Consultanţă a Deloitte în România.

„În condiţiile în care rentabilitatea capitalurilor bancare în România este încă mult inferioară mediei central-europene, faptul că primele cele mai mari cinci bănci româneşti au continuat să susţină economia românească, crescându-şi activele mai repede decât competitoarele lor din regiune, reprezintă o veste foarte bună – o dovadă clară a interesului pe termen lung şi a angajamentului acestora de a continua să finanţeze economia românească”.

Deloitte Central Europe Top 500 2012 – concluziile principale

● Deşi veniturile totale ale celor mai mari 500 de companii din regiune au crescut la 707,4 miliarde euro, depăşind nivelul anterior crizei, profitabilitatea medie netă a companiilor din Top 500 a scăzut cu 3,5% în 2011.

● Datele financiare raportate pe primele trei luni ale anului curent indică înjumătăţirea ritmului de creştere a veniturilor medii, ceea ce ar putea indica un nou declin economic.

● Companiile din domeniul bunurilor de consum şi transporturi domină clasamentul (152 în total, cu venituri combinate de 172,32 miliarde de euro); urmează industria energiei şi resurselor (148 de companii cu peste 290 miliarde de euro) şi industria prelucrătoare (129, însumând 168,81 miliarde de euro).

● Ca şi la ediţiile anterioare, în top 10 predomină companiile din industria petrochimică şi energetică (şapte locuri din zece, inclusiv prima şi a doua companie din regiune – PKN și MOL, ale căror venituri au crescut individual cu aproape un sfert).

● Polonia domină în continuare clasamentul cu 167 de companii (33,4%), urmată de Cehia cu 84 de companii (16,8%), Ungaria – 58, Ucraina – 50 şi România – 37.

● Industria prelucrătoare este prezentă cu un număr record de companii de profil în clasamentul din acest an – 129 în total (cu 9 mai mult decât în 2011), reprezentând peste 25% din clasamentul general.

● Industria construcţiilor este reprezentată de acelaşi număr de companii ca anul trecut (11), care însă au înregistrat cea mai mare creştere a veniturilor, comparativ cu restul industriilor prezente în top.

Raportul integral Deloitte Central Europe Top 500 2012, precum şi ediţiile anterioare, pot fi descărcate de pe site-ul oficial al programului: http://www.deloitte.com/cetop500.

Sursa: Deloitte CE

Despre autor  ⁄ Eugen Staicu

Eugen Staicu este redactor colaborator la LegeStart.ro. Contact: legestart@indaco.ro.

Fara comentarii

Scrie un comentariu