16 Februarie, 2019

Deciziile de impunere pentru venituri şi CASS vor conţine noi informaţii utile pentru contribuabili

Formularele privind deciziile de impunere anuală pentru venituri realizate de persoane fizice și pentru contribuțiile de asigurări sociale de sănătate datorate de acestea, transmise contribuabililor începând cu 1 iulie 2014, vor conține o serie de informații care să faciliteze plata obligațiilor fiscale.

Comunicatul de presă de pe site-ul MFP apreciază această măsură ca fiind o nouă abordare a relaţiei cu contribuabilul, menită să încurajeze mijloacele alternative de plată a obligaţiilor fiscale şi, în final, să stimuleze conformarea la plată.

Fiecare decizie de impunere va conține informații privind: codul de identificare fiscală a beneficiarului, contul de venituri bugetare corespunzătoare obligației de plată, codul IBAN în care trebuie efectuată plata, suma pe care contribuabilul o are de plătit și o rubrică de explicații.

De asemenea, pe decizia de impunere vor fi incluse informații privind modalitățile de plată:

- în numerar, la Trezorerie;
- prin mandat poștal, la subunitățile poștale ale CN Poșta Română S.A;
- prin virament, utilizând ordinul de plată, din contul propriu deschis la o instituție de credit din România, inclusiv cel emis prin sisteme de plată electronică de tip „internet banking”;
- prin virament, utilizând contul tranzitoriu deschis pe numele MFP. Nomenclatorul conturilor de venituri bugetare în care pot fi achitate sume prin intermediul contului tranzitoriu de către persoanele fizice se regăsește pe site-ul ANAF.

Aceste reglementări fac referire la următoarele formulare:

- 250 „Decizie de impunere anuală pentru veniturile realizate din România de persoanele fizice”
- 251 „Decizie de impunere anuală pentru veniturile realizate din străinătate de persoanele fizice”
- 260 „Decizie de impunere privind plățile anticipate cu titlu de impozit pe venit/ contribuții de asigurări sociale de sănătate, precum și privind obligațiile de plată cu titlu de contribuții de asigurări sociale”
- 630 „Decizie de impunere anuală pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate”
- 650 „Decizie de impunere privind plățile anticipate cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din cedarea folosinței bunurilor”.

Temei legal

Măsurile avute în vedere au fost legiferate prin Ordonanţa de urgenţă nr. 40/2014 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru reglementarea unor măsuri fiscale, publicată în Monitorul Oficial nr. 455/2014, în vigoare din 23 iunie.

Modificările şi completările la Codul de procedură fiscală aduse de ordonanţă se referă la:

- conţinutul şi motivarea actului administrativ-fiscal;
- comunicarea actului administrativ-fiscal;
- transmiterea cererilor de către contribuabili şi identificarea acestora în mediul electronic, acesta fiind un nou capitol inserat în Cod şi care reglementează transmiterea cererilor la organul fiscal prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, precum şi identificarea contribuabililor în mediul electronic.

Sursa: MFP | Foto: Free Images

comentarii

Despre autor  ⁄ Eugen Staicu

Eugen Staicu este redactor colaborator la LegeStart.ro. Contact: legestart@indaco.ro.

Fara comentarii

Scrie un comentariu