20 Februarie, 2018

Decizie CEDO: Site-urile de ştiri sunt responsabile pentru comentariile ofensatoare ale cititorilor

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis recent că instanţele estoniene au fost îndreptăţite să sancţioneze un portal de ştiri din această ţară pentru comentariile ofensatoare publicate de cititori la un articol.

Compania Delfi, deţinătoarea unuia dintre cele mai importante site-uri estoniene de ştiri, a apelat la CEDO acuzând că instanţele autohtone au încălcat dreptul portalului la liberă exprimare.

Curtea a decis că acest drept n-a fost încălcat, oferind următoarele motive:

- comentariile cititorilor la articol erau extrem de ofensatoare;
- portalul a eşuat în încercarea de a le împiedica să devină publice, a profitat de existenţa lor, dar le-a permis autorilor să rămână anonimi;
- amenda impusă de instanţele estoniene n-a fost exagerată.

Decizia nu este una finală.

» Consultă integral cazul Delfi vs. Estonia AICI.

CONTEXT

În ianuarie 2006, pe site-ul de ştiri deţinut de Delfi a fost publicat un articol despre o companie de feriboturi. În acesta era abordată decizia companiei de a schimba rutele feriboturilor sale către anumite insule – fapt care a dus la spargerea gheţii acolo unde puteau fi făcute (în viitorul apropiat) drumuri pe gheaţă.

Astfel, posibilitatea deschiderii acestor drumuri a fost amânată pentru mai multe săptămâni. Drumurile respective ar fi reprezentat o variantă de acces (către insule) mai ieftină şi mai rapidă decât cea a feriboturilor.

Mulţi dintre cititori au lăsat comentarii ofensatoare sau chiar ameninţări la adresa companiei de feriboturi şi a proprietarului acesteia.

Proprietarul respectiv a dat în judecată compania Delfi (aprilie 2006) şi a câştigat (iunie 2008). Instanţa estoniană a hotărât că acele comentarii erau defăimătoare şi că Delfi era responsabilă pentru ele. Proprietarului i-au fost acordate daune de aproximativ 320 de euro.

Apelul făcut de Delfi la Curtea Supremă a Estoniei (iunie 2009) a fost respins.

Sursa: CEDO

comentarii

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Un comentariu

Scrie un comentariu