17 August, 2017

De la 31 ianuarie, intră în vigoare noul Regulament BNR privind creditul ipotecar

Noul Regulament al Băncii Naţionale privind avansul minim obligatoriu de 15 la sută la creditele ipotecare urmează să intre în vigoare de la 31 ianuarie, potrivit Agerpres.

Conform noului regulament al BNR, “Persoanele fizice care vor să contracteze un credit ipotecar sau imobiliar şi au veniturile în lei vor trebui să achite un avans de minimum 15 la sută din valoarea locuinţei cumpărate la creditele în euro şi de cel puţin 40 la sută la creditele în dolari, franci elveţieni sau yeni“.

De asemenea, clienţii băncilor care au venituri în valută şi vor să contracteze un împrumut imobiliar sau ipotecar vor plăti un avans minim de 20 la sută din valoarea locuinţei.

Pe de altă parte, regulamentul prevede că la creditele de consum perioada de creditare poate fi de maximum 5 ani, faţă de 10 sau chiar 15 ani înainte de emiterea noilor condiţii de către Banca Centrală.

Condiţiile de rambursare a creditului de consum în 5 ani nu se aplică la refinanţarea împrumuturilor contractate anterior, potrivit Regulamentului.

Noul regulament al BNR devine aplicabil începând cu 31 ianuarie, la 90 de zile după ce a fost publicat în Monitorul Oficial din 31 octombrie 2011.

Data de 31 ianuarie este una maximală, iar în funcţie de cum vor trimite băncile comerciale normele proprii de creditare pentru aprobare la BNR, termenul de implementare a regulamentului ar putea fi diferit de la bancă la bancă.

Programul Prima Casă nu intră sub incidenţa noului regulament, în ceea ce priveşte avansul la contractarea unui credit.

Împrumuturile în acest program vor fi acordate în continuare cu un avans de maximum 5 la sută din valoarea locuinţei, fără ca valoarea aceasteia să depăşească 57.000 de euro.

Sursa: Agerpres

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu