18 Ianuarie, 2018

De la 1 noiembrie, beneficiarii pot depune proiectele pentru creşterea eficienţei energetice a blocurilor

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului va lansa pe 15 octombrie 2012 apelul public de proiecte pentru creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe, conform unui comunicat de presă publicat pe site-ul ministerului.

Proiectul este centrat pe investiţiile în blocurile de locuinţă construite în intervalul 1950 – 1990, în care locuiesc categorii sociale vulnerabile şi familii cu venituri reduse. Valoarea bugetului alocat este de 304 milioane de euro, din care 150 de milioane din FEDR şi 154 de milioane din contribuţia naţională (buget de stat, contribuţia autorităţilor locale şi a asociaţiilor de proprietari).

Începând cu data de 1 noiembrie 2012, potenţialii beneficiari pot depune proiectele la sediile Agenţiilor de Dezvoltare Regională pe raza cărora se află.

Instituţiile care se pot încrie în cadrul acestui proiect sunt unităţile administrative teritoriale (autorităţi ale administraţiei publice locale) – municipii reşedinţă de judeţ, în calitate de reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari, precum şi cele 6 sectoare ale Bucureştiului.

Conform dlui Eduard Hellvig, ministrul dezvoltării regionale şi turismului, cele 40 de procente de cofinanţare care trebuie plătite de către administraţia publică şi asociaţia de proprietari vor putea fi împărţite în funcţie de veniturile proprietarilor.

Astfel, în cazul în care peste 50% din proprietarii din clădire înregistrează un venit mediu lunar pe membru de familie sub echivalentul a 150 de euro, contribuţia asociaţiei va fi de 10%. Dacă  venitul mediu lunar pe membru de familie înregistrat de peste jumătate din proprietari este sub pragul de 350 de euro, contribuţia asociaţiei urcă la 20%. Contribuţia atinge 30%, în cazurile în care veniturile sunt sub echivalentul a 500 de euro.

Această repartiţie a contribuţiilor are scopul de a încuraja accesarea fondurilor şi de către asociaţiile de proprietari formate din membri cu venituri reduse, pentru aceştia necesitatea economisirii la plata întreţinerii fiind cea mai pregnantă.

MDRT şi AMPOR au dezvoltat Schema de eficienţă energetică a blocurilor de locuinţe, proiect pilot pentru actuala perioadă de programare. Finanţarea este propusă prin Programul Operaţional Regional, Axa Prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere”, cu finalizare în anul 2013.

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu