17 Noiembrie, 2019

De la 1 aprilie, ambalajele reutilizabile se vor plăti cu garanție

Ordonanța de Urgenţă nr. 74/2018, care prevede plata unei garanții la fiecare ambalaj reutilizabil, pentru ca acesta să poată fi returnat ulterior a intrat în vigoare de la 31 martie 2019.

Practic, fiecare client va achita o garanție de 0,5 lei pentru fiecare ambalaj primar reutilizabil utilizat pentru produse destinate consumului populației, iar comercianții vor fi obligați să accepte de la clienți returnarea ambalajelor reutilizabile în schimbul a 0,5 lei pentru fiecare ambalaj. Dacă nu ar fi adoptat ordonanța, România ar fi riscat trimiterea în judecată de către Comisia Europeană pentru neimplementarea acestor obligații privind reciclarea ambalajelor din comerț și altor obligații privind deşeurile.

Ambalajele vor fi marcate pe etichetă cu sintagma „ambalaj reutilizabil“.

De asemenea, potrivit Ordonanței, firmele care comercializează cu amănuntul produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligate:

a) Să informeze consumatorii asupra valorii garanției bănești şi asupra sistemului de preluare a ambalajelor respective;

b) să primească la schimb ambalajele reutilizabile ale produselor comercializate care sunt într-o stare corespunzătoare pentru a fi reutilizate;

c) să returneze, la solicitarea consumatorului, în baza bonului fiscal, valoarea garanției bănești în cazul ambalajelor reutilizabile ale produselor comercializate care sunt într-o stare corespunzătoare pentru a fi reutilizate.

Ordonanța prevede, totodată că, operatorii economici care introduc pe piața națională bere, mix-uri de bere, mix-uri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale și ape de băut de orice fel, ambalate în ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse intre între 0,1 l și 3 l inclusiv, sunt obligați, începând cu data de 31 martie 2022, să aplice sistemul garanție-returnare.

Ordonanța stabilește și obligația organizării de către firmele care introduc pe piaţa națională produse ambalate în ambalaje reutilizabile a unui sistem de preluare a ambalajelor reutilizabile astfel încât să realizeze, începând cu anul 2019, un procentaj de returnare de minim 90%. Operatorii economici care introduc pe piaţa națională produse ambalate sunt obligaţi să aibă, începând cu data de 01 ianuarie 2020 un procentaj mediu anual al ambalajelor reutilizabile din ambalajele utilizate la introducerea pe piață a produselor lor, incluzând și ambalajele luate spre închiriere de la alți operatori, de cel puțin 5%, dar nu mai puțin decât procentajul mediu realizat în perioada 2018 – 2019, și să crească acest procentaj cu 5%, anual, până în anul 2025 inclusiv.

Ai nevoie de O.U.G. nr. 74/2018? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu