13 Noiembrie, 2019

De ce este bine să primim critici şi ce facem cu ele?

Critica nu este ușor de acceptat. Chiar și atunci când știi că este esențială în dezvoltarea ta și ai încredere că persoana care te critică vrea ca tu să reușești, se pot activa anumiți declanșatori psihologici: poți să crezi că ești judecat greșit, că nu ești folosit cum ar trebui sau chiar amenințat, câteodată.

Potrivit Harvard Business Review, progresul tău depinde de abilitatea de a extrage din critică ceea ce te interesează, în ciuda răspunsurilor pe care le-ai da în mod natural și în ciuda bunăvoinței de care dai dovadă ca să primești și mai multe sfaturi, consiliere și antrenament din partea șefilor, colegilor și a subordonaților.

Ei pot fi bine sau rău intenționați când îți furnizează feedback-ul de care ai nevoie sau poate că nu au îndeajuns de mult timp la dispoziție. Dar tu ești cel mai important factor în dezvoltarea ta. Dacă ești determinat să înveți ceva din orice feedback pe care îl primești, nimeni nu te poate opri să te dezvolți așa cum îți dorești.

Dar, ca să ajungi să adaugi mereu câte o nouă piesă în puzzle-ul dezvoltării tale profesionale și nu numai, trebuie să înveți să accepți critica. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să treci peste primele reacții pe care le ai atunci când ești criticat și să ajungi la nivelul de acceptare.

Trebuie să-ți cunoști pornirile

Cum toată viața ai primit feedback-uri, modul în care reacționezi nu are cum să te surprindă. Ce faci când ești criticat? Te aperi și spui că, de fapt, impresia este una greșită? Te cerți pentru că metoda de livrare nu a fost cea mai fericită? Ripostezi? Zâmbești la exterior și clocotești în interior? Mai ai puțin și începi să plângi sau ești plin de indignare justificată?

Și ce rol joacă trecerea timpului? Pe moment, când primești feedback-ul, ai tendința să-l respingi, după care, odată cu trecerea cu timpului, faci un pas înapoi și-l iei în considerare? Sau poate că, în momentul în care primești feedback-ul, îl accepți, dar, după un timp, decizi că nu stă în picioare? Sau poate că, din punct de vedere intelectual, ești de acord cu feedback-ul, dar ți-e greu să-l pui în practică și să-ți schimbi comportamentul?

Citeşte continuarea articolului pe ManagerExpress.ro!

Sursa foto: Sxc.hu

comentarii

Despre autor  ⁄ Redacţia

Materialele semnate de redacţia LegeStart reprezintă un efort comun de vă oferi informaţii de interes general din multiple domenii, strânse de echipă sau prezentate de partenerii noştri.

Fara comentarii

Scrie un comentariu