Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi Ministerul Sănătăţii (MS) au semnat un protocol pentru construirea, începând de anul viitor, a 400 de locuinţe noi pentru medici, prin programul ANL, conform unui comunicat de presă publicat pe pagina de Internet MDRT.

Construcţiile vor fi ridicate, pentru început,  în șase orașe care au clinici universitare – 150 de locuințe în București și, respectiv, câte 50 în Craiova, Iași, Cluj, Târgu Mureș și Timișoara, obiectul protocolului constituindu-l realizarea de locuințe pentru specialiștii din sănătate, în cadrul Programului de construcție a locuințelor pentru tineri, destinate închirierii, implementat de Agenția Națională de Locuințe (ANL).

Astfel, în ziua semnării protocolului de colaborare între cele două instituţii, 29 noiembrie 2012, ministrul dezvoltării regionale și turismului, dl. Eduard Hellvig a declarat că acest program „rezolvă o problemă de foarte mare actualitate, pentru care unii medici rezidenți aleg să plece din țară. Lucrările vor începe în funcție de solicitările care vin de la Ministerul Sănătății.”  

MDRT,  prin Agenția Națională de Locuințe, va construi blocurile pe terenul pus la dispoziție de centrele respective, iar Ministerul Sănătății se va ocupa de repartizarea și administrarea lor.

De asemenea, ministrul sănătăţii, dr. Raed Arafat, consideră că, deşi numărul rezidenţilor este mult mai mare decât posibilităţile acestui program, este un pas care vine în sprijinul lor să locuiască acolo unde fac pregătirea, cu costuri minime. Lipsa locuinţelor reprezintă una dintre problemele majore la ora actuală, mulţi medici cerând transferul din unităţile unde sunt rezidenţi tocmai din aceste motive locative.

Principalele prevederi ale protocolului se referă la obligațiile celor două ministere:

– Ministerul Sănătății sau unitățile din subordine sunt cele care stabilesc ce terenuri au disponibile pentru construcţia de locuinţe şi le transferă ANL pentru a începe lucrările;

– MDRT, prin ANL, bugetează subprogramul, contractează serviciile şi lucrările necesare, le monitorizează şi, la final, le predă unităţii sanitare care a pus la dispoziţie terenul.

– ulterior, Ministerul Sănătății sau unităţile sale asigură lucrările tehnico-edilitare, repartizează şi administrează locuinţele.

Programul ANL de construire a locuințelor pentru tineri, destinate închirierii, în cadrul căruia se derulează protocolul, a demarat în anul 2001. Până în prezent, peste 30.700 de unități locative au fost finalizate în cadrul acestui program.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here