15 Septembrie, 2019

Dana Gîrbovan, despre trecerea Inspecției Judiciare la minister

Trecerea Inspecției Judiciare la Ministerul Justiției reprezintă un regres al independenței justiției, a declarat miercuri, la Cluj, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan.

‘Cea mai controversată propunere a ministrului este cea privind trecerea Inspecției Judiciare la Ministerul Justiției, care ar da o pârghie ministrului cu privire la exercitarea atribuțiilor de către judecători și procurori, deoarece Inspecția Judiciară nu se ocupă doar de acțiuni disciplinare și cercetarea disciplinară a judecătorilor, ci face și verificări privind managementul.

Acestea pot avea ca efect revocarea din funcție a președinților de instanțe, se pot face, conform proiectului, verificări privind apărarea independenței unor judecători sau procurori, toate acestea sub controlul ministrului justiției, care va putea retrimite la IJ pentru a reface cercetările făcute de inspectori’, a spus Dana Gîrbovan, într-o dezbatere publică.

Ea a adăugat că ‘ministrul poate exercita o acțiune disciplinară, dacă dorește, ca atare, soluția propusă va însemna un regres din punct de vedere al independenței justiției și nu avem nicio garanție că va conduce la îmbunătățirea situației acesteia’.

În opinia președintei UNJR, ‘ministrul justiției va fi între ciocan și nicovală, pentru că va exista o presiune potențială din partea partidului care îl susține să exercite un anumit tip de acțiuni’.

Dana Gîrbovan a participat miercuri la dezbaterea ‘Quo Vadis, Justiție?’, organizată de o fundație culturală, la Cluj-Napoca.

Reamintim că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a făcut în cadrul unei conferinţe de presă un anunţ în ceea ce priveşte statutul Inspecţiei Judiciare. Tudorel Toader susţinea că secţia va trece din subordinea CSM în cea a Ministerului Justiţiei. Ba chiar mai mult, ministrul arăta că s-a gândit chiar la a transforma Inspecţia Judiciară într-o instituţie autonomă.

Inspectia Judiciara trece la ministerul Justitiei. In multe tari, Inspectia Judiciara este la ministerul Justitiei, respectand independenta si autonomia pe care o are. Nu intra sub coordonarea factorului politic. Eventual, exista si o solutie mai radicala, de autonomizare, o institutie separata a statului roman, dar nu coordonata de CSM. Daca avem in Romania 7000 de magistrati, avem 70 de membri la Inspectia Judiciara. Faceti proportia. Ei au un rol foarte important, iar aceasta competenta de a verifica activitatea magistratilor vine ca o alta forma de asigurare a independentei.

comentarii

Despre autor  ⁄ Florin Amariei

Florin Amariei este un tânăr pasionat de politică, gaming și mașini. Cel mai mult îi place însă să urmărească cele mai noi schimbări legislative din țară și străinătate.

Fara comentarii

Scrie un comentariu