18 Februarie, 2018

Cunoaşte-ţi principalele drepturi garantate de Convenţia CEDO!

Vă prezentăm în cele ce urmează principalele drepturi pe care le aveţi conform Convenţiei Europene a Drepturilor Omului:

1. Aveţi dreptul la viaţă.

2. Aveţi dreptul să mergeţi la şcoală – dreptul la educaţie.

3. Aveţi dreptul să afirmaţi şi să scrieţi, în mod responsabil, ceea ce gândiţi, precum şi să comunicaţi si să primiţi informaţii din partea celorlalţi. Acest drept include şi libertatea presei – libertatea de exprimare.

4. Aveţi dreptul să participaţi la întruniri paşnice şi să constituiţi sau să aderaţi la asociaţii – inclusiv la sindicate – libertatea de întrunire şi de asociere.

5. Aveţi dreptul să participaţi la alegerile din ţara dumneavoastră prin vot secret – dreptul la alegeri libere.

6. Aveţi dreptul la libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie. Aveţi dreptul de a vă practica religia acasă sau în public, precum şi de a vă schimba religia, după dorinţă – libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie.

7. Aveţi dreptul să vă căsătoriţi şi să aveţi o familie – dreptul la căsătorie.

8. Aveţi dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, a domiciliului şi a corespondenţei dumneavoastră – dreptul la respectarea vieţii private şi de familie.

9. Aveţi dreptul să deţineţi proprietăţi şi să beneficiaţi de posesiile dumneavoastră – protecţia proprietăţii.

10. Nimeni nu are dreptul să vă rănească sau să vă tortureze, chiar şi în detenţie. Demnitatea umană trebuie să fie respectată – interzicerea torturii.

11. Este interzis să fiţi obligat să executaţi o muncă forţată – interzicerea sclaviei şi a muncii forţate.

12. Aveţi dreptul la un proces echitabil în faţa unei instanţe independente şi imparţiale. Dacă sunteţi acuzat de comiterea unei infracţiuni, sunteţi considerat nevinovat până la dovedirea vinovăţiei. Aveţi dreptul să fiţi asistat de un avocat care trebuie să fie plăţit de către stat dacă dumneavoastră nu vă permiteţi acest lucru - dreptul la un proces echitabil.

13. Aveţi dreptul la libertate. Dacă sunteţi arestat aveţi dreptul să aflaţi de ce. Dacă sunteţi arestat aveţi dreptul să fiţi judecat în termen scurt, sau să fiţi eliberat până când procesul are loc – dreptul la libertate şi la siguranţă.

14. Beneficiaţi de aceste drepturi indiferent de culoarea pielii, sex, limbă, convingeri politice ori religioase, sau origini-interzicerea discriminării.

Sursa: Jurisprudenţa CEDO

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu