Sistemul Informatic Naţional pentru Adopţie – SINA este pe ordinea de zi a ședinței de guvern din data de 17 septembrie. Este vorba despre un proiect de hotărâre care prevede aprobarea notei de fundamentare pentru crearea unui sistem IT naţional pentru adopţii, suma totală fiind de 45.947.000 de lei, echivalentul a 9.705.745 euro.

Persoanele care vor să facă adopții vor avea posibilitatea de a complete cererile on-line, datele fiind introduce într-un sistem informatizat la nivel naţional, astfel încât se vor eficientiza timpii de procesare a solicitărilor de adopţie, se vor determina celor mai bune opţiuni pentru potrivirea dintre copil şi persoana/familia adoptatoare şi se va realiza mult mai bine monitorizarea post – adopţie a copilului. Ce presupune această simplificare a modalității de prelucrare, stocare şi procesare a datelor:

– accesarea on-line a datelor/informaţiilor referitoare la proceduri/formulare;

– descărcarea on-line a formularelor;

– încărcarea on-line a formularelor;

– serviciu de suport/helpdesk.

Beneficiarul va fi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, iar proiectul va contribui la implementarea Strategiei naţionale agenda digitală pentru România 2020 (SNADR).
Vor fi însă și alte autorități care vor avea acces la baza de date a sistemului – Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Justiţiei, în cazurile de prevenire a abandonului, în cazurile de luare a unor măsuri de protecție, sau de monitorizare a unor cazuri special de adopție.

Autoritățile își propun ca pe lângă eficientizarea procedurilor, termenul de valabilitate a unei familii care deține dreptul de a adopta să fie mărit de la 2 la 5 ani.


comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here