17 Ianuarie, 2018

Cum trebuie să procedezi în cazul în care ţi-ai pierdut certificatul de înmatriculare?

Iată ce trebuie să faci în cazul în care ţi-ai pierdut, ţi-a fost furat sau ţi-a fost distrus certificatul de înmatriculare:

În primul rând, trebuie să declari pierderea, furtul sau distrugerea certificatului de înmatriculare sau a autorizaţiei provizorii de circulaţie în termen de 48 de ore de la constatarea faptului unităţii de poliţie cea mai apropiată, care va elibera o adeverinţă în acest sens.

În termen de cel mult 15 zile de la declararea pierderii, a furtului sau a distrugerii certificatului de înmatriculare, eşti obligat să soliciţi eliberarea unui alt certificat de înmatriculare.

Noul certificat de înmatriculare se eliberează de către Direcţia generală de evidenţă informatizată a persoanei (Inspectoratul General al Poliţiei) sau de formaţiunea subordonată (Inspectoratul de poliţie judeţean) în raza căruia tu, ca solicitant,  ai domiciliul sau reşedinţa.

Noul certificat de înmatriculare se eliberează în baza adeverinţei menţionate mai sus şi a dovezii de publicare în Monitorul Oficial al României partea a III-a, pentru declararea nulităţii documentului pierdut sau furat.

Dacă ai făcut schimbări ale oricăror date referitoare la proprietar ori la vehicul, înscrise în certificatul de înmatriculare, eşti obligat să le declari Direcţiei generale de evidenţă informatizată a persoanei (Inspectoratul General al Poliţiei) sau formaţiunii subordonate (Inspectoratul de poliţie judeţean), în termen de cel mult 30 de zile de la data la care a survenit aceaste modificări, cu excepţia schimbării caroseriei sau a şasiului.

Potrivit legii, persoanele care deţin autovehicule sau remorci înmatriculate în alte state şi au sau îşi stabilesc domiciliul ori reşedinţa în România sunt obligate să solicite înmatricularea acestora în termen de 30 de zile de la data intrării în ţară a vehiculelor.

În caz de nerespectare a dispoziţiilor de mai sus, după 60 de zile de la expirarea termenului, organele de poliţie vor reţine certificatele şi plăcile cu numerele de înmatriculare străine, care vor fi remise autorităţilor emitente.

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Comentarii

 • Răspunde
  salajan
  iunie 13 2013

  Daca miam pierdut talonu trebuie sa mai merg la indentificat?

 • Răspunde
  Purnichi
  decembrie 1 2016

  Buna seara, va rog sa ma ajutati sunt disperata. Ieri m-a oprit un politai i-am dat actele si nu le-am mai verificat sa vad daca sunt toate si de atunci imi lipseste talonul. Eu nu sunt propietar in carte este trecuta masina pe bulgaria si proprietar este o firma. Ce trebuie sa fac sa imi recuperez talonul?

Scrie un comentariu