21 August, 2019

Cum se vor aplica prevederile neclare din Codul fiscal în favoarea contribuabililor

Contribuabilii nu pot fi sancționați pentru neclaritățile din Codul fiscal, susțin inițiatorii unui proiect legislativ pus în dezbatere publică la Senat, ce prevede că în astfel de situații, neclaritățile se interpretează în favoarea contribuabilului/plătitorului de taxe.

Interpretarea reglementărilor fiscale, unele dintre ele neclare, trebuie făcute de contribuabili, care sunt nevoiți, în acest moment, să cerceteze documentele publice ce însoțesc actele normative pentru a înțelege voința legiuitorului. Mai mult, unele prevederi sunt susceptibile la mai multe înțelesuri, se arată în expunerea de motive a proiectului legislative.

Articolul 13 al Codului fiscal menționează explicit că în situația unor astfel de neclarități, prevederile se interpretează în favoarea contribuabilului/plătitorului, conform principiului “in dubio contra fiscum”. În practică însă, principiul nu este folosit de organele fiscale, iar contribuabilii nu știu că îl pot folosi în instanță, dacă se îndreaptă împotriva Fiscului.

Un asemenea principiu, clar stipulat, va duce la “predictibilitatea cadrului fiscal și întărirea încrederii mediului de afaceri și a investitorilor în economia românească“, mai susțin parlamentarii care susțin proiectul de modificare a legii.

Articolul 13 se modifică și va avea următorul cuprins:

(1)    Interpretarea reglementărilor fiscale trebuie să respecte voința legiuitorului așa cum este exprimată în lege.

(2)    Dacă prevederile legislației fiscale sunt neclare, acestea se interpretează în favoarea contribuabilului/plătitorului.

Inițiativa legislativă așteaptă avizele Consiliului Legislativ și al celui Economic și Social, apoi va intra la dezbateri la Senat, prima camera sesizată.

Sursa: Senat

Ai nevoie de Codul fiscal? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu